"Tači pobeđuje, Srbi zastrašeni“

Kosovska Mitrovica -- Odziv na kosovskim izborima u sredinama gde žive Srbi minimalan, velika mogućnost da Albanci preuzmu vlast i u opštinama na severu, strahuje Krstimir Pantić.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

On navodi da protivnici izbora zastrašuju građane.

„Građani su primetili ljude koje nikad nisu viđali u Kosovskoj Mitrovici, a među njima i Mladena Obradovića iz pokreta Obraz. Oni ljude koji pokušavaju da glasaju psuju, pogrdno im dobacuju i prete im a sve se to dešava ispred pripadnika Kosovske policije koji ne reaguju iako je zakonom predviđeno da 100 metara od biračkog mesta niko ne sme biti prisutan niti se sme remetiti javni red i mir“, kaže Pantić.

Pantić kaže da takva atmosfera utiče na izlaznost i da je po podacima kojima on raspolaže, na izbore u Kosovskoj Mitrovici izašlo je oko 70 posto Albanaca i Srba svega 30 posto pa da je potpuno realan scenario da Albanci preuzmu vlast i u opštinama na severu.

„Zaista mi nije jasno kakav motiv i kakav je zajednički interes Marka Jakšića i Hašima Tačija da Srbi ne izađu na izbore. Za Hašima Tačija znam da ne želi Srbe na Kosovu i Metohiji i da nas na severu protera kao što je to učinio sa 250 hiljada Srba južno od Ibra, ali ne znam koji je interes Marka Jakšića“, zaključuje Pantić.

Mediji u Srbiji javljaju da ekstremni desničari ometaju normalno glasanje, a među njima su najekstremniji Obraz, Dveri, "Četnici iz Valjeva", grupa "Artemijevaca", kao i grupe sa obeležjima DSS-a. Prema medijskim informacijama sa terena, ekstremisti presreću starce i žene koji idu ka biralištima i prete im. Vođa "Obraza" Mladen Obradović se nalazi na Kosovu gde sa grupom svojih ljudi snima prilaz biralištima. Mediji prenose da grupa u kojoj je Obradović trenutno nikog ne tuče, ali su otvorili lap top, postavili kamere i snimaju svakoga ko priđe da glasa.

Kandidat za gradonačelnika K. Mitrovice sa liste Građanske inicijativa "Sprska" Krstimir Pantić prvo nije mogao da glasa, da bi kasnije ipak bilo to omogućeno.

Pantić je izjavio da mu je kasnije ipak bilo omogućeno da glasa, ali takozvanim uslovnim glasanjem.

On je rekao da nije mogao da glasa jer birački odbor nije bio u punom sastavu zbog "opstrukcije političkih opcija bliskih Prištini" i dodao da to pokazuje da se međunarodna zajednica nije dobro pripremila. Pantić je dodao da prema onome što je čuo izlaznos je mala.

"Ove nepravilnosti ukazuju da se međunarodna zajednica nije pripremila kako treba što dovodi u sumnju regularnost izbora", rekao je Pantić novinarima.

Precizirao je da su na biračkom mestu na kojem je trebalo da glasa bila samo dva člana odbora, a da su po zakonima Kosova na osnovu kojih su raspisani izbori neophodna tri člana.

Pantić je rekao i da ga je iznenadilo što na tom biračkom mestu nisu bili na članovi OEBS-a, iako je dobio uverenje da će biti pristuni sve vreme glasanja.

"To dovodi u sumnju pre svega njihovu iskrenost da ovaj proces protekne u demokratskoj i fer atmosferi. Mi ćemo kao Vlada Srbije tražiti objašnjenje za sve ovo što se dešava," najavio je on.

Prema njegovim rečima, tamo gde je Građanska inicijativa trebalo da vrši kontrolu glasanja, Centralna izborna komisija Kosova (CIK) je zabranila prisustvo.

Pantić je istakao da CIK nije izdao akreditacije za posmatrače.

"Ovo na vrlo ozbiljan način može da ugrozi čitav izborni tok, mi ćemo odmah uputiti protest OEBS-u i insistirati da se sve nepravilnosti što pre otklone kako bi izbori protekli normalno, u suprotnom ovi izbori zaista neće biti ni fer ni demorkatski, niti će izabrani predstavnici biti legalni i legitimni predstavnici svoga naroda", ocenio je on.

Pantić je kazao i da je Vlada Srbije spremna i da je učinila sve da izborni proces protekne u najboljem redu.

"Naše sve obaveze iz Briselskog sporazuma uključujući i oranizaciju izbora sprovedene su do kraja, kao što i sami vidite na ispitu su pali Albanci i međunarodna zajednica," rekao je Pantić.

Kandidat za gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice zatražio je od međunarodne zajednice da učini sve da se izborni proces na Kosovu i Metohiji sprovede do kraja, u saglasnosti sa Briselskim sporazumom.

„Insistiramo od OEBS da učini sve da se izborni proces sprovede do kraja, da se građanima omogući pravo glasanja onako kako je dogovoreno U Briselu, jer ovo što do sada imamo ne ukazuje na fer i demokratske izbore. Uprkos svemu tome građani će ipak izaći na birališta i još jednom dokazati lojalnost Srbiji", rekao je Pantić posle glasanja.

On je istakao da je i pored puno problema i teškoća dobro da su građani smireni i rešseni da glasaju bez obzira na opstrukcije koje su smišljeno pripremljene u Prištini.

Pantić je, nakon što je na biralište izašao zajedno sa kandidatima za odbornike „Srpska“, rekao da postoje neregularnosti, jer građani ne mogu da se pronađu na biračkim spiskovima ili na onim mestima gde su ranije glasali, kao i da se Srbima u pojedinim mestima ne dozvoljava glasanje sa srpskim dokumentima.

Uprkos brojnim neregulanornostima na koje smo ukazali jutros, danas sam napokon dobio pravo glasa, ali takozvanim uslovnim glasanjem. Postoji velika zbrka, i oni građani koji su se usudili i došli da glasaju ne mogu da pronađu sebe ili na biračkim spiskovima ili na mestima gde su ranije glasali“, kazao je Pantić

Pantić je izrazio nadu da će Srbija odneti „napokon prvu pobedu na KiM, da će se formirati zajednica srpskih opština koju će činiti oni predstavnici srpskpg narod akojima je bliži Beograd nego Priština“.

On je ukazao da ni kandidati, a ni Beograd nisu imali mehanizme da spreče manipulacije i mahinacije Prištine.

„Sve ono što je dogovoreno U Briselu ne poštuje se u potpunosti iako je dogovoreno da izbori budu statusno neutralni, na pojedinim dokumentima ima oznaka kosovske državnosti. To ima za cilj da obeshrabri Srbe da ne glasaju, ali smo čvrsto rešeni da budemo uz državu Sbriju, da te pokušaje Pristsine jednostavno ne vidimo. Znamo šta nam je cilj i kojim putem možemo da dođemo do njega. Sve prepreke koje nam postavlja Pristsina preskakaćemo u hodu i da će konačna pobeda biti anša“, naglasio je Pantić.

Na pitanje da li će izbori biti validni on je kazao da će to zavisiti od procene međunarodne zajednice. Pantić je naglasio da je činjenica da postoji puno problema i nepravilnosti na gotovo svakom biračkom mestu.

Izlaznost, po onome što je čuo, kako je rekao, je veoma mala.

„Bojim se da Priština i međunarodne zajednica ne žele da ovaj izborni proces bude uspešan. Ne žele da Srbi izađu na birališta, ali ono što je jasno je da ako ne bude uspešan odgovornost za to nikako ne može da snosi vlada Srbije. Vlada je učinila sve što je bilo u obavezi naše države. Pozvali smo bezbroj puta građane, izašli na glasanje. Prelazimo preko svih omalovažavanja i prepreka koje Priština namerno postavlja i odgovornost, ako se ovaj proces završi neuspešno biće na Pristsini i mejdunarodnoj zajednici“, poručio je Pantić.

On je podsetio da je Brisel garant ovog sporazuma i da on mora da snosi deo odgovornosti.

strana 1 od 129 idi na stranu