Letonija: Pala vlada zbog tragedije

Premijer Letonije Valdis Dombrovskis preuzeo odgovornost i podneo ostavku zbog tragedije po rušenju krova supermarketa u Rigi, pri čemu su poginula 54 čoveka.

Izvor: Tanjug

Sreda, 27.11.2013.

13:38

Default images

U tragediji koja se dogodila 21. novembra, povređeno je još najmanje 40 ljudi, a u akciji spasavanja su stradala tri vatrogasca.

"Saopštavam ostavku na mesto premijera, preuzimajući političku odgovornost za tragediju", rekao je Dombrovskis novinarima, prema lokalnoj novinskoj agenciji BNS.

Njegov portparol Martins Panke potvrdio je ostavku u izjavi za Rojters. Britanska agencija je podsetila da je letonska vlada potpala pod udar kritike nakon tragedije.

S druge strane, gradonačelnik Rige Nil Ušakov izjavio je da nema nameru da podnese ostavku kao što je to danas učinio premijer Letonije Valdis Dombrovskis. "Od prošlog četvrtka sam imao mnogo zadataka: podršku operaciji spasavanja, podršku porodicama poginulih i povređenih, pružanje pomoći detektivima kako bi krivci za ovu tragediju bili uhvaćeni i kažnjeni, kao i sprovođenje sistemskih promena u sektoru građevinarstva", izjavio je Ušakov, a prenela agencija Itar Tass.

On je dodao: "Na opštinskim izborima pre pet meseci sam dobio podršku više od 58 odsto glasača i ne verujem da bi, ukoliko bih ja podneo ostavku, njihovi interesi bili bolje zastupani."

Dombrovski je nedavno izjavio da je rušenje zgrade uzdrmalo Letoniju, bišu sovjetsku republiku koja se pre skoro jednu deceniju pridružila Evropskoj uniji.
Valdis Dombrovskis (Beta/AP)
Predsednik Letonije Andris Berzins je tragediju okarakterisao kao ubistvo, a nesreća je proglašena za nacionalnu tragediju.

Uzrok nesreće još nije poznat, mada je policija započela krivičnu istragu fokusirajući se na izgradnju zgrade. Lokalni mediji su pisali da su na krovu supermarketa radnici pravili baštu. Supermarket se nalazi na oko 30 minuta vožnje od centra Rige.

Premijer Valdis Dombrovskis je izjavio da je rušenje krova supermarketa težak zločin i da će krivci snositi odgovornost.

Tragedija se dogodila prošlog četvrtka, kada su se srušili krov i jedan zid supermarketa, a nešto kasnije je pao i drugi zid.

U državi je poglašena trodnevna žalost, a predsednik Berzins izjavio je da rušenje trgovinskog centra "Maksima" u Rigi predstavlja ubistvo nevinih ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: