Moguća upotreba mobilnih u avionu?

Vlasti SAD su u načelu dopustile putnicima aviona slobodniju upotrebu mobilnih telefona i drugih elektronskih uređaja tokom leta, saopšteno je u Vašingtonu.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.10.2013.

23:39

Default images

Putnici aviona će sve vreme moći da - bez povezivanja sa internetom ili stanicama mobilne telefonije - koriste svoje elektonske uređaje za čitanje, igre, filmove, muziku, ali i dalje neće moći da ih sve vreme koriste za telefonske razgovore jer je za to potrebno povezivanje ili sa internetom, ili sa stanicama mobilne telefonije.

Korišćenje mobilnih telefona tokom leta i dalje će biti zabranjeno - osim ako avion nema posebnu unutrašnju bežičnu mrežu za to, o čemu su putnici obavešteni i posebno plaćaju njeno korišćenje.

Individualno korišćenje mobilnih telefona tokom leta avionom je zabranjeno, jer bi pozivi iz aviona koji velikom briznom preleću mnogobrojne stanice mobilne telefonije na zemlji, brzo iscrpli njihov kapacitet i zagušili mrežu, onesposobljavajući je i za korisnike na zemlji.

Tako je surfovanje, razmena elektronske pošte, ili skidanje podataka i dalje zabranjeno kada je avion na visini manjoj od 10.000 stopa (3.000 metara) - tokom uzletanja i sletanja.

Veći, laptop-kompjuteri i dalje će tokom leta morati da budu spakovani - da u slučaju "propadanja" aviona ne bi "poleli" i nekoga povredili, dok je male uređaje - "pametne telefone" i tablet-računare dopušteno koristiti, ali je obavezno podesiti ih za režim rada u avionu. To je jednostavna operacija na već svakom od tih uređaja, lako dostupna korisniku.

Američka Federalna uprava za civilno vazduhoplovstvo je saopštila da će aviokompanije moći da dozvole putnicima stalno korišćenje elektronskih uređaja pri poletanju i sletanju samo u avionima koji imaju posebnu opremu za to.

Većina novih aviona zadovoljava taj kriterijum, ali ta novina u ostale avione ipak neće stići ni brzo, ni besplatno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: