"Sezan": Kućni pritvor za optuženog

Specijalni sud u Beogradu ukinuo pritvor Bobetu Nedeljkovskom, optuženom za aferu oko krađe i preprodaje slike Pola Sezana, i odredio elektronsku narukvicu.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 31.10.2013.

18:28

Default images

On je jedan od optuženih za aferu krađe slike "Dečak u crvenom prsluku", kao i za još tri slike iz muzeja u Cirihu 2008. godine.

Sud je prihvatio predlog njegove odbrane i odredio mu meru kućnog pritvora uz elektronsku narukvicu preko koje će se vršiti nadzor da li poštuje zabranu napuštanja stana.

U pritvoru je od četvorice optuženih ostao još samo Raško Mladenović, koji je priznao da je učestvovao u pljački ciriškog muzeja.

Oni su uhapšeni u aprilu 2012.

Inače, Tužilaštvo za organizovani kriminal prekvalifikovalo je optužnicu protiv njih tako da se sada Mladenović tereti samo za krivično delo razbojništvo, dok se Nedeljkovski, Ivan Peković i Goran Radojević terete za krivično delo zločinačko udruživanje radi prikrivanja i najteži stav krivičnog dela prikrivanje, jer je reč o umetničkom delu velike vrednosti.

Peković se tereti i za nedozvoljeno držanje i nošenje oružja i on je takođe u kućnom pritvoru, jer mu je zdravlje teško narušeno, a Radojković se brani sa slobode.

Naredni pretres zakazan je za kraj novembra.

Optužnicom Tužilaštva za organizovani kriminal oni se terete da su od 2008. do 11. aprila 2012. godine kao članovi organizovane kriminalne grupe iz galerija evropskih zemalja upotrebom sile oduzimali umetnička dela velike vrednosti i prenosili ih na teritoriju Srbije.

Potom su sami ili preko posrednika od vlasnika umetničkih dela zahtevali naknadu radi povraćaja ukradenih slika ili nudili slike na prodaju zainteresovanim kupcima, navodi tužilaštvo.

U optužnici se precizira da su 10. februara 2008. godine u Cirihu iz muzeja zadužbine E. G. Brlea odneli četiri vredne umetničke slike "Makovi blizu Veteula" Kloda Monea, "Grana kestena u cvatu" Vinsenta van Goga, "Grof Lepik i njegove ćerke" Edgara Degaa, "Dečak u crvenom prsluku" Pola Sezana, koje su u Švajcarskoj procenjene na 180 miliona franaka.

Slike "Grof Lepik i njegove ćerke" i "„Dečak u crvenom prsluku" uspeli su da prenesu na teritoriju Srbije dok su preostale dve slike odbacili i one su vrlo brzo nakon krađe pronađene u Švajcarskoj.

Dela koja su preneli u Srbiju nuđena su na prodaju. Jedna od ove dve slike je 2009. godine otkupljena i vraćena muzeju, a druga je 11. aprila 2012. pronađena u Beogradu skrivena u krovu Pekovićevog automobila kada je Petković, posle duže potere, uhapšen u blizini "Jugopetrolove" pumpe u Malom Mokrom Lugu.

Reč je slici „"Dečak u crvenom prsluku" Pola Sezana, koja je procenjena na 100 miliona švajcarskih franaka.

Prilikom pretresa njihovih stanova pronađeno je i zaplenjeno 1,49 miliona evra.

U Pekovićevom stanu u Vranjskoj ulici u Beogradu, koji je koristio za skrivanje, pronađeno je pola miliona evra, dok je u kući Bobeta Nedeljkovskog u Kaluđerici pronađeno milion evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: