"Sezan": Kućni pritvor za optuženog

Beograd -- Specijalni sud u Beogradu ukinuo pritvor Bobetu Nedeljkovskom, optuženom za aferu oko krađe i preprodaje slike Pola Sezana, i odredio elektronsku narukvicu.

Izvor: Tanjug
Podeli

On je jedan od optuženih za aferu krađe slike "Dečak u crvenom prsluku", kao i za još tri slike iz muzeja u Cirihu 2008. godine.

Sud je prihvatio predlog njegove odbrane i odredio mu meru kućnog pritvora uz elektronsku narukvicu preko koje će se vršiti nadzor da li poštuje zabranu napuštanja stana.

U pritvoru je od četvorice optuženih ostao još samo Raško Mladenović, koji je priznao da je učestvovao u pljački ciriškog muzeja.

Oni su uhapšeni u aprilu 2012.

Inače, Tužilaštvo za organizovani kriminal prekvalifikovalo je optužnicu protiv njih tako da se sada Mladenović tereti samo za krivično delo razbojništvo, dok se Nedeljkovski, Ivan Peković i Goran Radojević terete za krivično delo zločinačko udruživanje radi prikrivanja i najteži stav krivičnog dela prikrivanje, jer je reč o umetničkom delu velike vrednosti.

Peković se tereti i za nedozvoljeno držanje i nošenje oružja i on je takođe u kućnom pritvoru, jer mu je zdravlje teško narušeno, a Radojković se brani sa slobode.

Naredni pretres zakazan je za kraj novembra.

Optužnicom Tužilaštva za organizovani kriminal oni se terete da su od 2008. do 11. aprila 2012. godine kao članovi organizovane kriminalne grupe iz galerija evropskih zemalja upotrebom sile oduzimali umetnička dela velike vrednosti i prenosili ih na teritoriju Srbije.

Potom su sami ili preko posrednika od vlasnika umetničkih dela zahtevali naknadu radi povraćaja ukradenih slika ili nudili slike na prodaju zainteresovanim kupcima, navodi tužilaštvo.

U optužnici se precizira da su 10. februara 2008. godine u Cirihu iz muzeja zadužbine E. G. Brlea odneli četiri vredne umetničke slike "Makovi blizu Veteula" Kloda Monea, "Grana kestena u cvatu" Vinsenta van Goga, "Grof Lepik i njegove ćerke" Edgara Degaa, "Dečak u crvenom prsluku" Pola Sezana, koje su u Švajcarskoj procenjene na 180 miliona franaka.

Slike "Grof Lepik i njegove ćerke" i "„Dečak u crvenom prsluku" uspeli su da prenesu na teritoriju Srbije dok su preostale dve slike odbacili i one su vrlo brzo nakon krađe pronađene u Švajcarskoj.

Dela koja su preneli u Srbiju nuđena su na prodaju. Jedna od ove dve slike je 2009. godine otkupljena i vraćena muzeju, a druga je 11. aprila 2012. pronađena u Beogradu skrivena u krovu Pekovićevog automobila kada je Petković, posle duže potere, uhapšen u blizini "Jugopetrolove" pumpe u Malom Mokrom Lugu.

Reč je slici „"Dečak u crvenom prsluku" Pola Sezana, koja je procenjena na 100 miliona švajcarskih franaka.

Prilikom pretresa njihovih stanova pronađeno je i zaplenjeno 1,49 miliona evra.

U Pekovićevom stanu u Vranjskoj ulici u Beogradu, koji je koristio za skrivanje, pronađeno je pola miliona evra, dok je u kući Bobeta Nedeljkovskog u Kaluđerici pronađeno milion evra.

Hronika

Povređen policajac u udesu

Beograd -- U udesu kod Plavog mosta u Beogradu danas oko 18 sati povređen je jedan policajac kada se prevrnulo službeno vozilo u kom se nalazio, javlja u Blic.

Hronika četvrtak 31.10. 18:32 Komentara: 1

Izboden muškarac u Rakovici

Beograd -- Mladić M.M. (30) pronađen je jutros u Rakovici sa ubodnim ranama u predelu stomaka, nakon čega je odvezen u Urgentni centar, rečeno je Tanjugu u MUP-u Srbije.

Hronika četvrtak 31.10. 16:02 Komentara: 0
strana 1 od 125 idi na stranu