307 novih mesta u studentskom domu

U Čačku je danas svečano obeležen početak radova na izgradnji novog objekta studentskog doma, koji će biti površine 2.300 kvadratnih metara i imati 307 mesta.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.10.2013.

16:42

Default images

Početak radova obeležen je u prisustvu pomoćnika ministra prosvete za visoko obrazovanje, investicije, učenički i studentski standard Slobodana Stupara, gradskog rukovodstva i predstavnika visokoškolskih ustanova.

Prema rečima direktora Studentskog centra Čačak Zorana Radomirovića, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i lokalna samouprava su prepoznali potrebu proširenja smeštajnih kapaciteta i unapređenja standarda čačanskih studenata i podržali izgradnju novog objekta.

On je podsetio da je pri osnivanju 1962. godine, studentski dom raspolagao sa svega 95 mesta i da je sedamdesetih godina minulog veka izvršena nadogradnja na 207.

"Danas počinje gradnja novog objekta doma po najsavremenijim standardima, sa jednokrevetnim, dvokrevetnim i trokrevetnim sobama i kupatilima. Tako ćemo se po kvalitetu smeštaja izjednačiti sa velikim univerzitetskim centrima i želimo da ovo postane hotel za studente”, rekao je Radomirović.

Investicija je vredna 80 miliona dinara, finansira se iz kredita Saveta Evropske razvojne banke, a radove izvodi "Banković” DOO iz Crne Trave.

Novi objekat imaće ukupnu površinu od 2300 metara kvadratnih, i pored soba raspolagaće sa dve čitaonice, teretanom i salom za kulturne i zabavne aktivnosti, pa će studentski dom u Čačku imati ukupno 63 sobe i 307 mesta.

Završetak radova očekuje se aprila 2014. godine, a useljenje prvih stanara sa početkom naredne školske godine.

"Otvaramo gradilište na kome će biti napravljeno nešto čime će se ponositi i grad Čačak i čitava Srbija. Država je i u ovim veoma teškim trenucima našla način da nastavi sa izgradnjom objekata vezanih za unapredenje studentskog standarda i opremanje fakulteta, a ovaj dom biće jedan od embriona budućeg integrisanog univerziteta u Čačku”, izjavio je Stupar.

On je dodao da je ministarstvo zainteresovano za izgradnju objekata poput ovog širom Srbije, jer je to u interesu opstanka lokalnih sredina, koje najbolje, smatra, napreduju ukoliko postanu sedište univerziteta. "Nema više mladosti i radosti nego među studentima, zato ih treba zadržati i okupiti u lokalnim sredinama”, naglasio je pomoćnik ministra.

Gradonačelnik Čačka Vojislav Ilić istakao je značaj novog doma i naveo da je cilj lokalne samouprave i resornog ministarstva da grad na Zapadnoj Moravi uskoro postane sedište integrisanog univerziteta, što bi se moglo dogoditi već 2015. godine.

"Ova investicija studentima će pružiti uslove za bolje učenje, stanovanje i postizanje boljih rezultata”, kazala je predsednica studenata SC Čačak Danijela Gazdić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: