Završena obuka osuđenika

Obuka 500 osuđenih lica iz tri najveća zatvora Srbije je završena, a država bi trebalo, u skladu sa mogućnostima, da obezbedi sredstva ta održavanje projekta.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.10.2013.

16:02

Default images

Nakon uspešne stručne obuke, u budućnosti se planira sprovođenje istog projekta u svim zatvorima u Srbiji, zaključeno je na jučerašnjem skupu povodom završetka projekra „Podrška stručnom obrazovanju i obuci u zatvorskim ustanovama Srbije“.

„To je jedan od puteva da se doprinese smanjenju broja povratnika u zatvore, odnosno da se bivšim osuđenicima koji su završili obuke pruži jednaka šansa za dobijanje posla, čime bi se poboljšala njihova reintegracija u društvo“, rekao je Damir Joka iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde i državne uprave.

On je dodao da su obuke osuđenih lica zaštitni mehanizam društva i da je sada potrebno da se, u skladu sa mogućnostima, obezbedi održivost programa obuka u svim zatvorskim ustanovama u Srbiji.

Sistem stručnog obrazovanja i obuke osuđenika uspostavljen je u tri najveća državna zatvora – KPZ Niš, KPZ Požarevac i KPZ Sremska Mitrovica.

Svi učesnici u obuci, od osoblja zatvora do stručnjaka su prethodno obučeni i programi obuke osuđenika su sada postale stvarnost.

„Potrebno je obezbediti materijalna sredstva za nastavak obuke osuđenika i sprovođenje programa u svim zatvorima u kojima ima uslova za to“, kazao je Joka.

Više od 500 osuđenika, učesnici pilot obuka, stekli su znanja, veštine i kompetencije iz jedne od pet oblasti, koje su ujedno i veoma tražene na tržištu rada : zavarivanje, štampanje sito štampom, izrada pločastog nameštaja, pekarstvo i povrtarstvo.

Osim vaspitno-korektivne uloge, stručno osposobljavanje osuđenika značajno je zbog kvalitetnije provedenog slobodnog vremena tokom odsluženja zatvorske kazne. Osuđenici su prepoznali svoju šansu i to je rezultiralo visokim procentom uspešnosti – 95% polaznika uspešno je osposobljeno za rad.

Gospođa Jolanda San Hose, šef I sektora Operacija u Delegaciji EU u Srbiji izrazila je zadovoljstvo uspešnošću projekta i dodala da joj je „VET projekat jedan od ličnih favorita“. Ona je rekla da „za Evropsku uniju edukacija ima visok prioritet, u prilog čemu govori i donacija od dva miliona evra, jer EU obrazovanje vidi kao ulaganje, a ne kao trošak“ i ukazala je na značaj obrazovanja i obuke osuđenih lica.

Donacija Evropske unije obezbedila je nabavku opreme, uspostavljanje sistema stručnog osposobljavanja osuđenika i sprovođenje svih obuka u tri zatvora. To je jedan u nizu projekata u kojima EU pomaže Ministarstvo pravde i državne uprave u unapređenju sistema rehabilitacije osuđenih lica i kazneno-popravnog sistema u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: