Uzrok trovanja đaka stafilokoka

Uzrok trovanja oko 100 đaka iz beogradskih osnovnih škola je stafilokokna infekcija. Većina dece koja su se otrovala puštena su iz bolnice na kućni oporavak.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.10.2013.

08:10

Default images

U Tiršovoj je na lečenju zadržano jedno dete.

Prema rečima direktora Gradskog zavoda za zaštitu zdravlja Slobodana Tošovića, u uzorcima hrane pronađen je toksin koji je izazvao simptome poput povraćanja i dijareje. On je, gostujući na RTS-u, dodao da to nije teška infekcija koja ostavlja posledice, ali da je reč o burnoj reakciji organizma.

"Burna je reakcija na toksin i traje oko 12 sati, a završava se tako što u najvećem broju slučajeva nema posledica", kazao je Tošović. On je napomenuo da treba utvrditi na koji način je došlo do infekcije.

"Na nama je da utvrdimo koji su sve načini i mesta koja su bila izvor zaraze. Na dobrom smo putu, uzeli smo uzorke, nastavljamo dalje da radimo, epidemiološke ekipe su na terenu", kazao je Tošović.

Podsetimo, đaci Osnovne škole "Milena Pavlović Barili" u Višnjičkoj Banji kao i đaci iz još pet beogradskih škola primljeni su juče sa simptomima trovanja hranom u Dečju bolnicu u Tiršovoj ulici u Beogradu. Većina je u međuvremenu poslata na kućno lečenje.

Samo je jedno dete, zbog dehidratacije, zadržano u bolnici u Tiršovoj. Takođe, dvanaestoro dece zadržano je u bolnici "Olga Dedijer". Većina njih bi sutra trebalo da bude puštena na kućno lečenje.

"Pravilo kuće je da se deca u ovakvim situacijama zadržavaju do tri ili četiri dana, u zavisnosti od brzine oporavka", izjavila je prof. dr Aleksandra Aranđelović, direktorka Kliničko-bolničkog centra "Zvezdara", u okviru kojeg radi ova bolnica.
Deèja blonica &quotOlga Dedijer" na Zvezdari (Tanjug)
Ona je rekla da je juče odjednom primljeno jedanaestoro dece koja su se javila Domu zdravlja "Palilula", zbog povraćanja i bolova u stomaku, i odatle su upućeni u njihovu ustanovu, kao najbližu. Naknadno je danas pre podne hospitalizovan još jedan dečak sa istim simptomima.

"Ovakve infekcije izgledaju dramatično u prvom momentu, ali ako deci date odgovarajuću terapiju oni se brzo oporave", rekla je dr Aranđelović i dodala da su njihove ekipe uspele da za petnaestak minuta zbrinu decu.

"U Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj na lečenju je ostalo samo još jedno dete sa simptomima trovanja hranom, a ostalih 80 je, posle opservacije i rehidriranja, pušteno kući", rekla je dr Nevena Jovičić, koja je dežurala u prijemnoj ambulanti.

Ona je objasnila da je dete koje je zadržano na bolničkom lečenju u stabilnom stanju i da se očekuje poboljšanje.

Podsetimo, hrana je u školu "Milena Pavlović Barili" stigla iz restorana "Zlatna varoš", čije usluge koristi ukupno 21 škola. U 15 škola nema zabeleženih slučajeva trovanja. Ipak, zbog slučajeva obolevanja dece iz OŠ "Milena Pavlović barili" hrana tog dobavljača neće biti isporučivana školama, sve dok se ne utvrdi pravi razlog trovanja dece.

Društvo za ugostiteljske usluge ''Zlatna varoš" negiralo je da na bilo koji način ima veze sa trovanjem učenika. Pripremljeni su obroci za 2.300 đaka u 21 beogradskoj osnovnoj školi i svim školama isporučeno je isto jelo za obrok. Sve obroke pripremalo je isto osoblje u istoj kuhinji, sa namirnicama istog porekla, u istim posudama.

Iz tog preduzeća je takođe saopšteno da oni u skladu s važećim propisima čuvaju sve uzorke hrane na osnovu kojih se može utvrditi da su svi obroci beogradskim osnovnim školama isporučeni potpuno ispravni i bezbedni za konzumiranje.

Simptomi su kod dece počeli da se javljaju juče tokom popodneva, a iz Gradskog zavoda za javno zdravlje najavljuju da bi precizniji rezultati i uzroci trebalo da budu poznati tokom dana.

Deca su, podsetim,o juče za ručak jela supu, špagete sa mlevenim mesom i jabuku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: