URS za višeslojnu autonomiju APV

Potpredsednica URS Suzana Grubješić izjavila da ta stranka podržava višeslojnu autonomiju Vojvodine koja bi istakla unikatnost Srema, Banata, Bačke i Novog Sada

Izvor: B92

Četvrtak, 31.10.2013.

20:52

Default images

Kako se navodi u saopštenju URS-a, Grubješićeva je na konferenciji za novinare u Senti rekla da program te stranke za Vojovodinu podrazumeva da se bez dodatnih troškova i izbora, od postojećih poslanika koji su izabrani za Skupštinu Vojvodine formira Savet ili Oblasna skupština za svaku oblast Srem, Banat i Bačku.

"Savet bi dalje birao takozvanu loklanu vladu kojoj bi bile poverene određene nadležnosti, pre svega, projekti ekonomskog razvoja infrastrukture, ekologije, kulture, sporta", objasnila je Grubješićeva.

Ona je istakla da je podjednak razvoj svih delova Vojvodine i postojanje jednakih šansi za sve gradove i opštine cilj te stranke kada je reč o politici severne pokrajine.

"Podržavamo decentralizaciju Vojvodine sa jednakim šansama za sve gradove i opštine. Kada Vojvođani pitaju gde su naši novci važno je da pogledaju ne samo prema Beogradu, nego i prema Novom Sadu", naglasila je Grubješićeva.

Prema njenim rečima, URS podržava i ideju dekoncentracije koja podrazumeva da se vojvođanski sekretarijat i institucije izmeste iz Novog Sada i postanu bliži građanima.

"Ne moraju sve institucije da budu u Novom Sadu. Moguće ih je rasporediti po mnogim vojvođanskim gradovima i varošima i na taj način omogućiti bolje funkcionisanje u korist građana", rekla je ona.

Potpredsednica URS dodala je da ta stranka i dalje podržava politiku podsticaja investicijama, istakavši da ne deli investitore na domaće i strane, već da svi mogu da dobiju podsticaje u zavisnosti od toga da li ispunjavaju uslove.

Kao najveći problem Srbije i Vojvodine ona je ukazala na nezaposlenost, dodavši da se on ne može rešiti bez novih investicija i otvaranja novih radnih mesta.

Predsednik Opštinskog odbora URS Sente Jožef Šandor na primeru te opštine objasnio je kako republička administracija može da zaustavi projekat koji je veoma važan za lokalnu samoupravu.

"Opština Senta pre godinu i po dana napravila je projekat izvodljivosti za izgradnju nove elektrane za preradu poljoprivrednog otpada sa belgijskom kompanijom koja je spremna da u Sentu uloži 31 milion evra. Predugovor je potpisan, prikupljena su sva dokumenta i u julu je podnet zahtev nadležnim ministarstvima Republike Srbije za otuđenje nekretnine za potrebe stranog partnera, bez tendera, a na osnovu dogovora", rekao je Šandor.

Međutim, naglasio je on, od tada odgovor nadležnih ministarstava još nije stigao zbog čega, kako kaže, belgijski partner razmišlja da odustane od projekta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: