Mrkić: Razgovori korisni za Srbiju

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić izrazio je veliko zadovoljstvo rezultatima saradnje Srbije sa Višegradskom grupom. .

Izvor: Beta

Četvrtak, 31.10.2013.

18:24

Default images

Mrkić je, u izjavi agenciji Beta i mađarskom nedeljniku Srpske nedeljne novine, naveo da su svi razgovori obavljeni tokom današnjih sastanaka sa CEI i Višegradskom grupom bili vrlo korisni za Srbiju, ocenivši da su sve vrste ovakvih okupljanja, u stvari, neka vrsta uvežbavanja Srbije za Evropsku uniju (EU).

"Mi se u ovakvim kompozicijama nalazimo, sarađujemo i kroz to uvežbavate ono što ćete inače raditi onda kada postanete punopravni član EU", naveo je ministar, podsetivši da je danas pre podne održan sastanak zemalja Višegradske grupe i zapadnog Balkana, na kojem su bili i gosti iz Austrije i Turske.

Kako je istakao, sve o čemu je razgovarano na sastancima i sve teme koje su pokretane već su u fazi realizacije, tako da je sada razmatrano šta je učinjeno i šta se planira u narednom periodu.

"Ono što je radila Višegradska grupa mi ne želimo da oponašamo, već da nešto slično radimo na zapadnom Balkanu i onda, normalno, preuzimamo iskustva, a Višegradska grupa je spremna da nam u tome pomaže, i to da pomaže i finansijski. Moguće da ćemo osnovati jedan fond za zapadni Balkan, tu su već odmakle price, možda se čak desi da sedište tog fonda bude u Beogradu", naveo je Mrkić.

Ministar je dodao da je tokom dana, tokom njegovog neformalnog sastanka sa komesarom za proširenje EU Štefanom Fileom i pomoćnicom državne sekretarke za evropske i evroazijske poslove u američkom Stejt departmentu Viktorijom Nuland, Srbija dobila priznanja za ono što radi u regionu i na zapadnom Balkanu i za to kako vodi svoju spoljnu i unutrašnju politiku.

Govoreći o ideji Crne Gore o formiranju grupe zemalja "zapadnobalkanske šestorke", Mrkić je naveo da Srbija u načelu podržava tu ideju.

"Mi podržavamo sve ono što vodi nekoj saradnji, s tim što ne volimo dupliranja i tu smo sasvim jasni. Ne volimo dupliranja u smislu da se jednom istom temom ili istim idejama bavimo na više mesta", naveo je Mrkić.

On je dodao da očekuje da će Crna Gora, koja je glavni promoter te ideje, uskoro, verovatno zajedno sa komesarom Fileom izaći sa nekim konkretnijim idejama i predlozima zajedničkih projekata "koji bi očigledno bili finansirani od EU, pa ćemo se onda po tome izjašnjavati".

"Znači, Srbija će generalno podržati to što Crna Gora ima u vidu, ali ćemo pogledati konkretne projekte i onda se o tome izjašnjavati. Mislim da ćemo imati te dopise vrlo brzo, u narednim nedeljama", zaključio je Mrkić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: