"Zajednička budućnost Srbije i RS"

Saradnja Srbije i Republike Srpske značajno je unapređena u proteklih godinu dana, složili su se predsednici Srbije i RS Tomislav Nikolić i Milorad Dodik.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.10.2013.

07:44

Default images

"Vidim apsolutno zajedničku budućnost Srbije i RS", rekao je Nikolić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Dodikom posle sednice Veća za saradnju Srbije i RS.

Srbija i Republika Srpska treba da usaglase delovanje povodom obeležavanja 100. godišnjice početka Prvog svetskog rata, izjavio je danas u Beogradu predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

"Pojedinci pokušavaju u poslednje vreme da iznova pišu istoriju kako bi srpski narod predstavili odgovornim za tragediju iz Prvog svetskog rata", rekao je Nikolić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom RS Miloradom Dodikom, posle današnje sednice Veća za saradnju Srbije i RS.

"Učinićemo sve da ne dozvolimo falsifikovanje istorije i stigmatizaciju srpskog naroda", poručio je predsednik Srbije.

Dvojica predsednika su istakla i značaj regionalne stabilnosti, pri čemu je Dodik rekao da je Srbija svojim zalaganjem na tom polju doprinela i stabilnosti unutar Bosne i Hercegovine.

Ističući da je mnogo učinjeno u proteklih godinu dana da odnosi budu što intenzivniji, predsednik Srbije je rekao da je posebna pažnja posvećena tome da se i Srbija i RS učine što privlačnijim za investicije.

"Konstatovali smo da je unapređenje odnosa u regionu jedini način da se omogući ekonomski napredak i bolji životni standard građana Srbije i Republike Srpske", rekao je Nikolić.

Kako je rekao, Beograd i Banjaluka rade na stvaranju preduslova za zajednički nastup na trećim tržištima i zajedničku proizvodnju.
Foto: Tanjug
Dodik je istakao da postoji razumevanje kada je reč o pitanjima od zajedničkog interesa i da je to srž zajedničkijh aktivnosti Srbije i Republike Srpske.

Podržavamo državnu politiku Srbije prema Dejtonskom sporazumu, rekao je Dodik, dodavši da je očigledno da su političke aktivnosti Srbije u uspostavljanju regionalne stabilnosti doprinele da se situacija u regionu bitno stabilizuje, kako u regionu tako i u BiH.

"Apsolutno podržavamo i razumemo državnu politiku Srbije prema Dejtonoskom sporazumu, odnosno prema BiH i RS. Mislimo da je to pažljivo iznijansirano... i da Srbija ima zaista konstruktivan pristup koji pomaže nama u RS da reafirmišemo svoja prava", rekao je Dodik.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je danas - povodom nedavneizjave turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana da je Kosovo Turska - da Ankara nema pravo da se meša i stvara probleme u regionu. Dodik je ponovio podršku RS stavovima srpskog rukovodstva u vezi sa Erdoganovom izjavom.

"Nama su poznate te reči. On godinama govori na isti način, samo je promenio loklaciju. U ovom slučaju to se dešavalo na prostoru Srbije, a ranije se govorilo da je Sarajevo Turska i Turska Sarajevo", kazao je Dodik novinarima na zajedničkoj konferenciji sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Turska je, prema njegovim rečima, velika i ekonomski moća zemlja, ali to ne znači da ima neograničneo pravo da se meša ili stvara probleme u regionu.

"Nama politika Turske pravo ogromne probleme", rekao je Dodik navodeći da Ankara u BiH podržava bošnjačku politiku i stavove, neobjektivno.

Sednici Veća prisutvovali su i premijeri Srbije i RS Ivica Dačić i Željka Cvijanović, ministri u vladama, kao i savetnici predsednika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: