Žarković o Srđi: Vanzemaljski Srbin

Srđa Popović bio je i više od advokata, čovek koji je kroz profesiju širio ljudske slobode i vrednosti, kaže glavni urednik nedeljnika Vreme Dragoljub Žarković.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 29.10.2013.

11:41

Default images

"Bio je ozbiljan pravnik i više od advokata - čovek koji je kroz advokatsku profesiju širio prostor ljudskih sloboda i vrednosti", kazao je Žarković, povodom smrti uglednog beogradskog advokata Srđe Popovića.

Kako je rekao Žarković, Srđa Popović jedan je od one serije "vanzemaljskih Srba", čovek koji je imao širi pogled na svet i shvatao suštinu života.

Godine 1989. Popović je pokrenuo nezavisni nedeljnik "Vreme" u kome je zaposlio novinare koji su zbog protivljenja Miloševiću dobili otkaz u tadašnjim državnim medijima.

"Mi smo bili povezani u vreme kada je on inicirao i dobrim delom platio pokretanje nedeljnika Vreme. Posle smo se u životu sastajali i razilazili, vodili smo i polemike, što je bilo neobično da novinari polemišu sa sopstvenim vlasnikom, ali on je to džentlmenski podnosio", naveo je urednik nedeljnika Vreme Žarković. On je dodao da je povratak Popovića u Srbiju 2001. godine bio zasnovan na ideji da je u zemlji došlo do preporoda.

"Neosporno da je njegov povratak u Srbiju 2001. godine bio zasnovan na ideji da je ovde došlo do preporoda, pa mi je njegovo razočaranje što se to nije dogodilo jasno", zaključio je Žarković.

Ugledni advokat i intelektualac Srdja Popović rodjen je 1937. godine u Beogradu, u advokatskoj porodici.

Proslavio se još 1970-ih godina zastupanjem optuženih u političkim procesima.

Branio je Dobricu Ćosića, Vuka Draškovića, Miću Popovića, Gojka Đogu, Mihajla Mihajlova, Leonida Šejku, Vojislava Šeselja, Mihaila Markovića, Dragoljuba Mićunovića, Nebojšu Popova, Kostu Čavoskoga, Dušana Makavejeva, Željka Ražnatovića Arkana, Franju Tuđmana, Vladimira Šeksa, Dobroslava Paragu, Ivana Zvonimira Čička.

Preminuo je danas u 76. godini života.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: