Obeležen Dan vojnih invalida

Beograd -- Udruženje ratnih i mirnodopskih vojnih invalida Srbije obeležilo je danas svoj dan, 150 godina od donošenja prvog zakona o vojnim invalidima.

Izvor: Tanjug
Podeli

Poručeno je da društvo ne treba da okreće glavu od njihovih problema, jer im svaka, pa i najmanja pomoć, mnogo znači.

Predsednik Udruženja RMVI Miroslav Lazović izjavio je za Tanjug nakon današnje Svečane sednice da se invalidi u Srbiji suočavaju sa brojim problemima, od kojih su najvažniji rešavanje stambenog pitanja, zaposlenja, ali i posttraumatskog stresa.

"Odnos države prema problemima ratnih vojnih invalida je proteklih nekoliko godina izuzetno korektan. Materijalnom pomoći smo zadovoljni, ali zdravstvenom nismo. Nismo zadovoljni ni rešavanjem stambenih problema, a poseban je problem zapošljavanja i povratak ratnih vojnih invalida iz statusa invalidnosti u normalan život. O problemu posttraumatskog stresa se govori samo kada se dogodi nešto loše, a do tada je problem njegovog rešavanja na margini", rekao je Lazović.

Prema njegovim rečima fizičke rane su zarasle, ortopedska pomagala su dostupna svima, ali "vraćaju se slike i događaji" zbog kojih sada posebna pažnja treba da se obrati na ratne vojne invalide mlađe generacije, koji su učestvovali u ratovima devedesetih.

"Najbolji način da se to reguliše bilo bi kada bi država pronašla način da uposli tu mlađu populaciju. Sam boravak sa ljudima i rad s ljudima umanjio bi njihove brige, jer se od invalidnine ne može živeti, već se mora raditi. Država je u teškom finansijskom stanju, tako da se ne može očekivati nešto mnogo, ali trebalo bi odrediti malo veći prioritet rešavanju ovih problema. Svaki korak napred nama znači mnogo", poručio je Lazović.

Idealno bi bilo, smatra Lazović, kada bi se svaka lokalna samouprava više aktivirala u rešavanju problema zapošljavanja i stanovanja osoba sa invaliditetom.

On je istakao da su ratni i mirnodopski vojni invalidi, kojih u Srbiji ima oko 18.000-19.000, borci za mir i da društvo treba da shvati da i oni postoje i da od njih ne okreće glavu, već da im se oda nacionalno priznanje.

"Najveća je pomoć da se taj segment nacionalnog priznanja vidi. To ne košta, to je stvar vaspitanja. Dovoljno je što je čovek invalid, ne treba ga sažaljevati. Ne okrećite glavu, to nisu bolesni ljudi. To su zdravi ljudi koji su u jednom trenutku, žrtvujući sebe, žrtvovali deo svog tela za bolje sutra. Pomozite, ne okrećite glavu", poručio je Lazović.

Na današnjoj Svečanoj sednici Udruženje RMVI uručilo je šestorici svojih članova plakete za doprinos radu Udruženja. Članovi Udruženja RMVI položili su oko 11 sati na Trgu republike, vence ispod spomenika knezu Mihailu Obrenoviću, koji je 19. novembra 1863. doneo prvi zakon o vojnim invalidima u Srbiji.
Obeležavanje Dana Udruženja RMVI završeno je otvaranjem izložbe o vojnim invalidima u Centralnom Domu Vojske Srbije u Beogradu, gde je i održana Svečana akademija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1377 idi na stranu