Merkelova prisluškivana 10 godina?

Postoji mogućnost da su Sjedinjene Američke Države prisluškivale razgovore nemačke kancelarke Angele Merkel poslednjih deset godina, objavili su mediji.

Izvor: Tanjug

Subota, 26.10.2013.

21:40

Default images

Gnev Nemačke posle saznanja da je američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) prisluškivala telefon Merkelove, imala je za posledicu da je šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele pozvao na razgovor ambasadora SAD u Berlinu Džona Emersona, što je, kako ocenjuju analitičari, u nemačko-američkim odnosima neobičan čin.

"Vestervele će lično sresti ambasadora", prenosi nemački politički nedeljnik "Špigel" saznanja iz Ministarstva inostranih poslova, a analitičari kažu da to ukazuje sa koliko ozbiljnosti nemačka vlada shvata ceo slučaj prisluškivanja.

"Špigel" navodi da je NSA slušala telefon Merkelove od 2002. godine - pod oznakom - GE kancelarka Merkel - i da je to bilo na snazi i nekoliko nedelja pre nego što je američki predsednik Obama u junu posetio Berlin, preneo je Rojters.

U dokumentu Specijalne službe NSA, koji prenosi "Špigel", ta obaveštajna agencija navodi da "nema zakonski registrovani špijunski ogranak" u američkoj ambasadi u Berlinu, što bi, ako bi se ispostavilo da je bilo tako, dovelo do "ozbiljnih problema u odnosima SAD i drugih vlada", preneo je Rojters.

Citirajući tajni dokument iz 2010, "Špigel" piše da takozvani špijunski ogranci ove vrste, postoje na najmanje 80 lokacija širom sveta.

"Špigel", međutim, dodaje, da nije jasno da li je Specijalna služba NSA snimala cele razgovore ili samo podatke o pozivima.

Nemačke političke partije su, povodom sazanja da su Amerikanci prisluškivali telefon Merkelove, reagovale kritički, besno i uznemireno, zahtevajući od svojih transatlanskih partnera sveobuhvatno objašnjenje celog slučaja koji, kako se ocenjuje, preti da izazove diplomatsku krizu u bilateralnim odnosima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: