Ante Pavelić prvi zabranio ćirilicu

Zagreb -- Hrvatski nedeljnik Novosti objavio proglas koji je doneo Ante Pavelić 1941, kojim se "na području Nezavisne Države Hrvatske zabranjuje upotreba ćirilice".

Izvor: Tanjug
Podeli

U jeku desničarske kampanje protiv ćirilice u Vukovaru i drugim hrvatskim sredinama u kojima se primenjuju odredbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u Hrvatskoj, Novosti podsećaju da "borba protiv manjinskog pisma nije originalna ideja Tomislava Josića i njegovog Sstaba za odbranu hrvatskog Vukovara".

Novosti citiraju proglas objavljen u Narodnim novinama iz 1941. a u kojem stoji da se upotreba ćirilice zabranjuje na čitavom području NDH, a "to se naročito odnosi na celo poslovanje svih državnih i samoupravnih tela, na kancelarije javnih ustanova, na trgovačke i njima slične knjige, dopisivanje i na sve javne napise".

"U tom smislu, nije naodmet znati da borbu protiv ćirilice u Hrvatskoj nisu izmislili Tomislav Josić i njegovi kompanjoni iz vukovarskog Štaba. O toj tradiciji govori i dokument koji objavljujemo na naslovnoj stranici -štampan je 25. aprila 1941. u Narodnim novinama u Zagrebu. Nije ga potrebno dodatno komentarisati", napisao je glavni urednik Novosti Ivica Djikić u svom tekstu.

U zakonu koji je štampan za vreme fašističkog ustaškog režima Ante Pavelića, govori se o zabrani ćirilice i o zakonskom sprovođenju zabrane tog pisma.

Inače, zakonsku odredbu o zabrani ćirilice u "endehaziji" potpisao je predsednik zakonodavnog poverenistva Milovan Žanić.

U naredbi o sprovođenju zabrane ćirilice Ministarstva unutrašnjih poslova, koju je potpisao tadašnji šef policije Andrija Artuković, precizirano je na šta se "naročito" odnosi zabrana - poslovanje svih državnih i samoupravnih tela, kancelarije javnih ustanova, trgovačke i njima slične knjige, dopisivanje i sve javne napise.

Artuković je, u skladu sa zakonom, naredio da se na celom području NDH odmah obustavi svaka upotreba ćirilice "u javnom i privatnom životu, svako štampanje ma kakvih knjiga ćirilicom...", prenosi list.

"Svi javni napisi pisani ćirilicom imaju se najkasnije u roku od tri dana skinuti", naredio je MUP u NDH. Bile su predviđene i kaznene odredbe za upotrebu ćirilice, do 10.000 dinara i zatvor do mesec dana, preneli su hrvatski mediji.

Inače, već skoro dva meseca traje borba hrvatske vlade, koja ne odustaje od uvođenja dvojezičnih tabli u sredinama gde je trećina srpskog stanovništva, sa štabom za odbranu hrvatskog Vukovara, koji okuplja protivnike ćirilice širom Hrvatske.

Isto toliko vremena traje postavljanje i skidanje ploča sa ćirilicom u Vukovaru ali i u drugim mešovitim sredinama, a poslednji pregovori premijera Zorana Milanovića i štaba nisu dali rezultate, jer protivnici ćirilice traže i dalje da se Vukovar proglasi mestom posebnog pijeteta i izuzme od sprovođenja zakona koji propisuje dvojezičnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1377 idi na stranu