Merkelova prisluškivana iz ambasade

SAD su mobilni telefon kancelarke Angele Merkel možda prisluškivale iz svoje ambasade u Berlinu, pišu nemački mediji.

Izvor: Tanjug

Petak, 25.10.2013.

13:38

Default images

Ambasada SAD u Berlinu se nalazi tik pored Branderbuške kapije i nedaleko od kancelarije šefice nemačke vlade.

"Zidojče cajtung" navodi da se prisluškivanje obavlja preko stanice za presretanje elektronskih komunikacija Specijalne službe za prikupljanje podataka, programa kojim zajedno upravljaju Nacionalna bezbednosna agencija NSA i CIA.

Ovaj program "sprovodi se širom sveta u američkim ambasadama i konzulatima, uglavnom tajno", piše ovaj list, pozivajući se na dokumenta koja mu je dostavio odbegli američki obaveštajac Edvard Snouden.

List navodi da je NSA u Evropi sprovodila program špijuniranja, a uz to prisluškivala čak i telefon nemačke kancelarke, što je izazvalo žestoka reagovanja nemačke javnosti, uz osudu kako političara, tako i medija.

"Špijuniranje prijatelja je neprihvatljivo", poručila je Merkelova juče u Briselu, gde se novi skandal zbog prisluškivanja, koji je izbio ranije ove nedelje, neizbežno našao na dnevnom redu, umesto prethodno predviđene teme evropske privrede.

I nemački nedeljnik "Špigl" je ranije ove godine, takođe pozivajući se na dokumenta koja je dobio od Snoudena, izvestio da su uređaji za prisluškivanje u okviru tajnog programa SAD možda sakriveni u američkim ambasadama širom sveta.

Helikopter nemačke policije u avgustu je nadletao konzulat SAD u Frankfurtu u potrazi za stanicama za prisluškivanje, naveo je tada list.

Nemačka šalje šefove obaveštajaca na razgovor u SAD

Nemačka će sledeće nedelje poslati u Vašington visoke zvaničnike svojih obaveštajnih službi, kako bi od Bele kuće dobili odgovore na optužbe da su američki bezbednosni zvaničnici prisluškivali mobilni telefon nemačke kancelarke Angele Merkel.

Merkelova je zatražila da predsednik SAD Barak Obama hitno reaguje, ne samo izvinjenjima, nakon najnovijih izveštaja da je američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) prikupila više od 70 miliona telefonskih snimaka u Francuskoj i možda čak prisluškivala i njen lični mobilni telefon, kao i telefone drugih evropskih lidera.

"Razgovaramo s Amerikancima da što je moguće pre razjasne stvari. Delegacija na visokom nivou otputovaće na razgovore u Beloj kući i Nacionalnoj bezbednosnoj agenciji, kako bi ubrzala istragu o poslednjim optužbama", kazao je na konferenciji za novinare portparol nemačke vlade Georg Strajter.

U delegaciji će biti šefovi nemačke Savezne obaveštajne službe (BND) i obaveštajne agencije BfV, kao i šef kabineta kancelarke Merkel Ronald Pofala, preneo je Rojters.

Posle izveštaja o prisluškivanju, Merkelova, koju nisu umirili ni telefonski razgovor s predsednikom Obamom, ni njegova lična uveravanja da se njen telefon sada ne prisluškuje, juče je pred samit Evropske unije, istakla da je narušeno poverenje u američku administraciju i podriven ključni transatlantski odnos.

Bela kuća negirala je da SAD prisluškuju nemačku kancelarku, ali su zvaničnici u Vašingtonu odbili da kažu da li su to ranije radili.

Povodom afere o masovnom prisluškivanju, posetu Vašingtonu najavila je i delegacija Evropskog parlamenta

Devet članova Komiteta za građanske slobode EP će u glavnom gradu SAD, krajem ovog meseca, razgovarati sa nizom američkih funkcionera, kongresmena i predstavnika civilnog sektora kako bi utvrdili činjenice vezane za špijunsku aferu koja već nedeljama izaziva tenzije na relaciji Vašington-Brisel.

EP je već zatražio od Evropskog saveta i Komisije da u znak protesta zbog američkog špijuniranja suspenduju sporazum o razmeni podataka o potencijalnim teroristima koji EU ima sa SAD.

Nemci da ne surfuju po stranama čiji su serveri u inostranstvu?

Nemačka kompanija Dojče Telekom je izrazila želju, u trenutku dok se množe diplomatski sporovi između SAD-a i Evrope zbog navoda o špijuniranju, da nemačke telekomunikacione kompanije ostvare saradnju u zaštiti lokalnog saobraćaja na internetu od stranih obaveštajnih službi.

Tek pokrenuta inicijativa, koja je na težini dobila nakon što je Nemačka u sredu objavila da ima dokaze o prisluškivanju mobilnog telefona kancelarke Angele Merkel, moraće da prođe složen put ako želi da bude nešto više od običnog marketinškog trika, prenosi portal seebiz.eu.

Ona neće funkcionisati kada Nemci budu "surfovali" po stranama čiji su serveri u inostranstvu, kao što je društvena mreža Fejsbuk ili pretraživač Gugl, navode stručnjaci za telekomunikacije i internet.

Dojče Telekom će takođe teško okupiti konkurentske kompanije zbog mogućeg straha od deljenja informacija.

Suština je u činjenici da je inicijativa u suprotnosti sa načinom funkcionisanja interneta, u kome globalni saobraćaj ide sa mreže na mrežu, bez obzira na državne granice.

Ako će se više zemalja ograđivati do ostatka mreže, to bi moglo da dovede do "balkanizacije" interneta i da potkopa otvorenost i efikasnost koji su internet učinili izvorom privrednog rasta, ocijenio je Den Kaminski, stručnjak za bezbednost na internetu iz SAD-a.

Nadzor saobraćaja na internetu obično se sprovodi u zemljama kao što su Kina i Iran, gde vlade nastoje ograničiti sadržaje kojima mogu pristupati njihovi građani postavljanjem fajervola (firewalla) i blokiranjem Fejsbuka i Tvitera.

"Međunarodno je bez presedana da internet saobraćaj neke razvijene zemlje zaobilazi server druge zemlje", rekao je Torsten Gerpot, profesor na univerzitetu Duisburg-Esen.

Dojče Telekom, koji je 32 odsto u vlasništvu vlade, za svoj projekat je dobio podršku regulatornih tela u sektoru telekomunikacija zbog mogućnosti davanja više opcija potrošačima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: