Vestervele traži odgovore od SAD

Gido Vestervele je, posle saznanja da su Amerikanci prisluškivali mobilni telefon kancelarke Angele Merkel, pozvao na razgovor ambasadora SAD u Berlinu.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 24.10.2013.

11:26

Default images

"Šef nemačke diplomatije će lično sresti ambasadora Džona Emersona", prenosi nemački politički nedeljnik "Špigel" saznanja iz Ministarstva inostranih poslova, a analitičair kažu da to ukazuje sa koliko ozbiljnosti nemačka vlada shvata ceo slučaj prisluškivanja.

Nemačke političke partije su povodom sazanja da su Amerikanci prisluškivali telefon Merkelove, reagovale kritički, besno i uznemireno, zahtevajući od svojih transatlanskih partnera sveobuhvatno objašnjenje celog slučaja, koji, kako se ocenjuje, preti da izazove diplomatsku krizu u bilateralnim odnosima.

"Ako se potvrdi da je tačno, to što smo čuli, onda bi bilo zaista loše", rekao je ministar vojni, ozbiljni Tomas de Mezijer, o kome se govori kao jednom od ministara i u budućem sazivu nemačke vlade.

"Amerikanci jesu i ostaju naši najbolji prijatelji, ali tako ne ide", kazao je de Mezijer televiziji ARD i dodao da je on, lično, polazio od toga da se njegov mobilni telefon prisluškuje, ali da nije računao na Amerikance.

Nemačka vlada je dobila informacije da su americke obaveštajne službe prisluškivale mobilni telefon Merkelove, saopštio je juče njen portparol Štefan Zajbert.

"Kancelarka je telefonirala predsedniku SAD Baraku Obami i jasno stavila do znanja da se nedvosmisleno protivi ovakvoj praksi, i da, ukoliko bi se potvrdilo da je to tacno, to bi bilo potpuno neprihvatljivo", navodi se u saopštenju Zajberta.

U međuvremenu, Obama je pružio Merkelovoj uveravanja da SAD ne nadziru njene komunikacije, ali Bela kuća nije negirala izveštaje da su američke obaveštajne službe prisluškivale njen mobilni telefon u prošlosti, javio je AFP.

"Predsednik je dao uveravanja kancelarki da SAD ne prisluškuju njene komunikacije i neće to činiti", rekao je portparol Bele kuce Džej Karni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: