Jovanku sahranjuju u Kući cveća

Na današnjoj sednici Vlade odlučeno da se ispuni želja Jovanke Broz i da ona bude sahranjena u Kući cveća, u prostoriji pored one u kojoj je sahranjen Tito.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 21.10.2013.

00:12

Default images

"Vlada Republike Srbije prihvatila je zahtev porodice da se posmrtni ostaci preminule Jovanke Broz sahrane u grobnom mestu u Muzeju istorije Jugoslavije - deo 'Kuća cveća'", navodi se u saopštenju Vlade i dodaje da je osnovan i Organizacioni odbor za sahranu Jovanke Broz, na čijem čelu je potpredsednik Vlade Rasim Ljajić.

Ljajić je Tanjugu rekao da će na prvoj sednici Organizacionog odbora danas u 15 sati biti dogovoreni detalji sahrane. Ljajić je takođe rekao da je potpredsednik Organizacionog odbora generalni sekretar vlade Veljko Odalović, a među pet članova je i ministar saobraćaja Aleksandar Antić, predstavnici Ministarstva spoljnih poslova i predstavnici grada.

"U Odboru će biti i predstavnici porodice", dodao je Ljajić.

Sednica Vlade počela je jutros oko 9h, a završila se nešto pre 10.30.

Podsetimo, udovica Josipa Broza Tita preminula je u nedelju u 11.45 sati u Beogradu u 89. godini, usled zastoja u radu srčanog mišića. Jovanka Broz je primljena u Urgentni centar 23. avgusta u teškom stanju, kada je i reanimirana.

Ona je živela povučeno. Retko se pojavljivala u medijima, samo ponekad u štampi, koja je prenosila njene ispovesti. U središte pažnje Jovanka Broz vratila se 2009. kada je javnost saznala da živi u relativnom siromaštvu bez ijednog dokumenta. Jula 2009. godine ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić uručio joj dokumenta - ličnu kartu i pasoš.

Kao neposredan svedok cele turbulentne epohe u istoriji Balkana, njen život je predmet ogromnog regionalnog medijskog interesovanja.

U februaru 2013. godine Jovanka Broz je bila prijavila pljačku kuće na Dedinju u kojoj je živela i iz koje su bile odnete brojne dragocenosti.

23. avgusta njeno zdravstveno stanje se naglo pogoršalo i ona je tog dana u polusvesnom stanju primljena u Urgentni centar, u koji su je dovela dva rođaka. Od tada je bila u Kliničkom centru Srbije pod lekarskim nadzorom. Vest o tome da je Titova udovica primljena u Urgentni centar postala je udarna u regionu, a mediji iz susedstva su danima pratili njeno zdravstveno stanje.

Konstatovan joj je rak kože, ali glavni problemi su došli od pluća, koja su bila u lošem stanju, pa je bila priključena na aparate za veštačko disanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: