CG: Završen Prajd, 60 privedeno

Podgorica -- Prva Parada Ponosa u Podgorici završena je oko 12 časova. Učesnici Parade su evakuisani maricama, a nakon sukoba policije s huliganima, privedeno je 60 lica.

Izvor: B92, Vijesti, Tanjug
Podeli

Učesnici Parade ponosa, njih oko stotinu, nakon završetka povorke evakuisani su policijskim maricama iz centra grada, jer nije mogao drugačije da im se obezbedi siguran izlaz iz zone u kojoj je održana prva gej parada u glavnom gradu Crne Gore, a u koju su pokušali da uđu protivnici skupa.

Podgorički prajd održan je u znaku neviđenih mera policijskog obezbeđenja, kao i žestokih sukoba policije sa protivnicima gej parade, koji su pokušali da uđu u tonu održavanja povorke.

Crnogorski ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević izjavio da je policija profesionalno postupila tokom održavanje prve Parade u Podgorici, dodajući da neće biti kompromisa prema onima koji su prekršili zakon. On je povređenim pripadnicima policije poželeo brz i uspešan oporavak. Konjević je zahvalio i građanima Podgorice koji su, kako je naveo, izrazili visok stepen tolerancije prema učesnicima Povorke ponosa i time pokazali razumevanje i uvažavanje različitosti, čime su dali veliki doprinos da skup protekne u bezbednoj atmosferi.

Do sada je policija privela oko 60 izgrednika, 39 punoletnih i 21 maloletno lice

Međutim, život u Podgorici se, nakon uličnih sukoba na više lokacija, polako vraća u normalu, a službenici komunalnih službi raščišćavaju teren od prevrnutih kontejnera i polomljenog mobilijara.

Prema dosadašnjim podacima policije, lekarsku pomoć zatražilo je nekoliko demonstranata, ali i pripadnika policije. Uglavnom je reč o lakšim povredama. U Kliničkom centru Crne Gore, 20 policajaca tražilo je pomoć zbog povreda. Portparol Uprave policije Tamara Popović je u izjavi medijima navela da je u Urgentnom bloku Kliničkog centra Crne Gore pomoć zatražilo 19 policajaca sa lakšim i jedan sa težim povredama. Popović je izjavila da je oko 1.500 osoba aktivno pokušavalo da spreči održavanje gej povorke. Ona je dodala da su u toku aktivnosti na identifikovanju ostalih osoba koje su učestvovale u neredima, povodom Parade ponosa. Podgoričke Vijesti su ranije javile da je jednom sužbeniku napukla potkoljenična kost, što se računa kao teža povreda, dok je 12 njih lakše povređeno, pa su posle pregleda pušteni kućama.

Grupa huligana je kamenovala zgradu Vijesti i tom prilikom polomljeno je staklo na prozoru portala Vijesti.me. Kamenovan je i službeni automobil Vijesti, koji je bio parkiran ispred zgrade, a nema povređenih. Redakcija je zatražila policijsku zaštitu.

Neredi na ulicama Podgorice trajali su i po završetku Parade, kada je policija po okolnim kvartovima razbijla manje grupe demonstranata.

Podgoričke Vijesti prenose da su sve mobilne jedinice SAJ-a razbijale grupe huligana u delu grada Preko Morače, dok su se najžešći sukobi odigrali kod Trgovinske škole.

Crnogorska policija sukobila se ranije sa oko 150 protivnika gej parade, koji su pokušali da uđu u deo grada u kojem se održava ta manifestacija. Policija je upotrebila pendreke da bi rasterala protivnike Parade ponosa, a oni su uzvratili petardama i kamenicama. Prema dosadašnjim podacima policije, lekarsku pomoć zatražilo je nekoliko demonstranata, ali i pripadnika policije. Uglavnom je reč o lakšim povredama.

Kod ambasade SAD policija je bacila suzavac na grupu huligana koji su stigli iz Bulevara Svetog Petra Cetinjskog, a suzavac je bačen i na raskrsnici kod "Maše".

Prva Parada ponosa u Podgorici počela je u 11.00 sati, a "Montenegro prajd” se održan pod sloganom “Crna Gora ponosno”. Na prvoj gej paradi u Podgorici prisustvovalo je oko stotinak učesnika.

Učesnici parade prošetali su se centralnom podgoričkom saobraćajnicom - Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog, odnosno od bivšeg hotela Crna Gora do stare zgrade Vlade Crne Gore i nazad.

Širi deo centra grada bio je blokiran za saobraćaj već od ranih jutarnjih časova, a policija je ranije poručila da će preduzeti sve mere da manifestacija protekne bezbedno.

Više osoba sa "molotovljevim koktelima" privedeno je jutros oko 10 sati kod Autobuske stanice u Podgorici.

"Za kratko vreme smo postigli mnogo više nego što su postigle kolege iz regiona za mnogo duže vremena", poručio je Stevan Milivojević, izvršni direktor LGBT Foruma Progres u govoru ispred Skupštine.

Osim zastava EU, LGBT i ostalih organizacija,mogli su se videti i transparenti "Progres je tolerancija", "Svako ima svoje pravo", "Gej je ok", "Love is love"... Učesnici su razvili i transparente "Ljubi pedera", "Homofobija nije porodična vrijednost", "Ja sam za trransformaciju svijesti", "I mi smo za Budućnost" kao i "Svako svoga posla".

Među učesnicima povorke bili su ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović, savetnik premijera za ljudska prava i zaštitu od diskriminacije Jovan Kojičić i šef delegacije EU u Podgorici Mitja Drobnič.

Numanović je kazao da je Crna Gora, održavanjem podgoričkog prajda, pokazala da je država u kojoj se poštuju ljudska prava. Na putu ka EU, Crna Gora je pokazala visok stepen demokratije i tolerancije. U Crnoj Gori nećemo dozvoliti da se ijedan građanin oseća manje vrednim i nezaštićenim”, rekao je on.

Predstavnik “Kvir Montenegra”, organizatora prajda, Danijel Kalezić izrazio je zadovoljstvo održavanjem prve Parade ponosa u glavnom gradu Crne Gore.

"LGBT osobe u Podgorici od danas nisu nevidljive. Borićemo se i dalje dok ne osvojimo potpunu slobodu”, kazao je on i za leto naredne godine najavio novi podgorički prajd".

Ambasada SAD u Crnoj Gori čestitala je danas učesnicima prve gej parade u Podgorici, ali i osudila nasilno ponašanje onih koji su želeli da spreče održavanje povorke. "Pohvaljujemo vladinu podršku paradi, pre i tokom njenog održavanja, a posebno delovanje policije koja je demonstrirala profesionalizam i hrabrost da zaštiti učesnike parade. Osuđujemo nasilno ponašanje onih koji su pokušali da sprece održavanje parade", saopštila je ambasada. Dodaje se da niko ne treba da bude izložen nasilju zbog svoje seksualne orijentacije i polnog identiteta. "Sloboda govora, mirnog okupljanja i udruživanja vrednosti čine srž ljudskih prava. Ta prava su zajednička svima po osnovu pripadnosti ljudskom rodu i nisu rezervisana isključivo ni za jednu grupu u društvu. SAD će nastaviti da se zalažu za ljudska prava svih ljudi", navodi se u saopštenju američke ambasade.

Među učesnicima su bili i organizatori beogradske i splitske Parade ponosa.

Učesnici parade kretali su se centralnom podgoričkom saobraćajnicom - Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog, odnosno od bivšeg hotela Crna Gora do stare zgrade Vlade Crne Gore i nazad.

Organizatori podgoričkog prajda saopštili su ranije da se ne plaše nereda, a crnogorska policija je pozvala građane da se suzdrže od nasilja.

Organizatori podgoričkog prajda saopštili su ranije da se ne plaše nereda, a crnogorska policija je pozvala građane da se suzdrže od nasilja.

Podsetimo, u subotu, uoči gej parade u Podgorici, Istaknuti član LGBT zajednice verbalno je i fizički napadnut ispred zgrade u kojoj živi u Podgorici, a bile su i brojne pretnje upućene preko društvenih mreža.

Paradi prisustvovali su savetnik predsednika Skupštine Crne Gore za odnose sa javnošću Snežžana Burzan, kao i pomoćnici ministra za ljudska i manjinska prava Blanka Radošević-Mitrović i Sabahudin Delić.

Vlada Crne Gore podržala je održavanje Parade ponosa u Podgorici i odredila da na toj manifestaciji učestvuju ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović i savetnik premijera za ljudska prava i zaštitu od diskriminacije Jovan Kojičić.

Svoje predstavnike imaće i predsednik crnogorskog parlamenta, političke partije, a u povorci će učestvovati i šef delegacije EU u Podgorici Mitja Drobnič.

Dolazak na podgorički prajd najavile su LGBT organizacije iz Srbije i Hrvatske.

Praćke prete s krovova, kupljeno 250 crnih kapa

Novi park, preko puta srušenog hotela “Crna Gora”, kako je i planirano, mesto je gde je od 9 sati počelo okupljanje aktivista i članova LGBT zajednice, NVO sektora, političara, diplomata ali novinara, koji su zaduženi za izveštavanje sa Parade ponosa.

Operativnom štabu, na čijem čelu su rukovodeći ljudi uniformisane policije u Podgorici Jovica Rečević i pomoćnik direktora Nikola Janjušević, u proteklih nekoliko dana stigli su brojni podaci da se pojedine grupacije pripremile čak i specijalne praćke za gađanje ciljeva sa velike udaljenosti. Pijačni prodavači posvedočili su policiji kako su ovih dana prodali više stotina crnih kapi koje su bile vrlo tražene.

Reč je o kapama od kojih se lako mogu napraviti fantomke. Iz UP je saopšteno da imaju podatke i o takvom vidu pretnji, ali da za sada nisu uspeli da kod nekog pronađu te praćke. Upućeni tvrde da ručno pravljene praćke ali i pojedini modeli, koji se nalaze u sklopu ribolovačke opreme, imaju veliku jačinu, tako da se “ciljevi” mogu pogoditi sa velikih razdaljina.

“Upravo zbog toga ćemo pregledati i sve krovove zgrada, koje gledaju na rutu prolaska Parade ponosa, kako se ne bi dogodilo da neko te pozicije koristi za mogući napad iz vazduha. “Vijesti nedjeljom” saznaju, da su pojedini članovi homofobnih grupa za praćke spremili i specijalnu municiju - metalne kuglagere...

Ambasada SAD upozorila na nasilje

Ambasada SAD upozorila je ranije na moguće nasilje. Američka ambasada u Podgorici pozvala je građane SAD na oprez danas, na dan održavanja Parade ponosa, jer su i “demonstarcije koje bi trebalo da budu miroljubive nepredvidive i brzo mogu postati nasilne”.

“Pratite medijske izveštaje lokalnih događaja i pazite na okruženje u svakom momentu”, navodi se u saopštenju ambasade SAD u Podgorici. Osoblju ambasade savetuje se da izbegava deo grada kojim će proći povorka, ukoliko u njoj ne učestvuju, kao i da se, takođe, klone drugih javnih mesta i skupova tokom dana.

Prva gej parada u Crnoj Gori održana je 24. jula u Budvi, ali se završila neslavnim bilansom - žestokim sukobom policije i protivnika manifestacije što je rezultiralo privođenjima i povredama.

Region

Bez dogovora o "Sejdić-Finci"

Bukurešt -- Sastanak političkih lidera iz Federacije Bosne i Hercegovini, koji je održan u Budimpešti, završen je bez dogovora o modelu realizacije presude "Sejdić-Finci".

Region četvrtak 31.10. 19:43 Komentara: 2

HR: Štrajk lekara još traje

Zagreb -- Štrajk hrvatskih lekara traje već 44 dana, a najverovatnije ni danas neće biti okončan jer sindikalni čelnici ne očekuju potpisivanje novog kolektivnog ugovora.

Region četvrtak 31.10. 14:33 Komentara: 0
strana 1 od 151 idi na stranu