PG: Napadnut LGBT aktivista

Podgorica -- Istaknuti član LGBT zajednice verbalno je i fizički napadnut danas ispred zgrade u kojoj živi u Podgorici.

Izvor: Beta
Podeli

Napad se dogodio dan uoči održavanja "Montenegro prajda" u glavnom gradu Crne Gore.

Slučaj je prijavljen policiji, a aktivista je policiji dao izjavu o napadu, potvrđeno je iz policije i iz Forum progresa.

Kako se navodi tri mladića starosti oko 20 godina, vređala su ga dok je prelazio ulucu, a potom je snažno udaren u potiljak.

U nekoliko poslednjih incidenata napadači na pripadnike LGBT zajednice u Crnoj Gori su bili maloljetnici, dok je među izgrednicima na paradi 24. jula u Budvi takođe najviše bilo mlađih ljudi.

LGBT forum progres zato apeluje na roditelje da "osiguraju da njihova đeca ne budu među protivnicima podgoričke povorke ponosa".

Montenegro prajd je označen kao jedan od rizičnijih skupova u poslednjoj deceniji i skup će obezbjeđivati oko 2000 policajaca.

Protest protiv parade najavila je Srspka lista iako je policija zabranila taj skup. Pristalice Srpske liste najavile su danas da će njene pristalice "porodičnom šetnjom" do crkve Svetog đorđa u Podgorici protestvovati protiv zabrane njihovog skupa.

Vladu će na sutrašnjem skupu predstavljati ministar ljudskih i manjinskih prava Suad Numanović i premijerov predstavnik Jovan Kojicić. Svoje predstvanike najavili su predsednik skupštine, a paradu će podržati i predstavnici pojedinih političkih partija.

Podrška osobama drugačije seksulane orjentacije dići će i od diplomata u Podgorici i organizacija sa prostora cele bivše Jugoslavije.

Region

Bez dogovora o "Sejdić-Finci"

Bukurešt -- Sastanak političkih lidera iz Federacije Bosne i Hercegovini, koji je održan u Budimpešti, završen je bez dogovora o modelu realizacije presude "Sejdić-Finci".

Region četvrtak 31.10. 19:43 Komentara: 2

HR: Štrajk lekara još traje

Zagreb -- Štrajk hrvatskih lekara traje već 44 dana, a najverovatnije ni danas neće biti okončan jer sindikalni čelnici ne očekuju potpisivanje novog kolektivnog ugovora.

Region četvrtak 31.10. 14:33 Komentara: 0
strana 1 od 151 idi na stranu