PG: Napadnut LGBT aktivista

Istaknuti član LGBT zajednice verbalno je i fizički napadnut danas ispred zgrade u kojoj živi u Podgorici.

Izvor: Beta

Subota, 19.10.2013.

14:28

Default images

Napad se dogodio dan uoči održavanja "Montenegro prajda" u glavnom gradu Crne Gore.

Slučaj je prijavljen policiji, a aktivista je policiji dao izjavu o napadu, potvrđeno je iz policije i iz Forum progresa.

Kako se navodi tri mladića starosti oko 20 godina, vređala su ga dok je prelazio ulucu, a potom je snažno udaren u potiljak.

U nekoliko poslednjih incidenata napadači na pripadnike LGBT zajednice u Crnoj Gori su bili maloljetnici, dok je među izgrednicima na paradi 24. jula u Budvi takođe najviše bilo mlađih ljudi.

LGBT forum progres zato apeluje na roditelje da "osiguraju da njihova đeca ne budu među protivnicima podgoričke povorke ponosa".

Montenegro prajd je označen kao jedan od rizičnijih skupova u poslednjoj deceniji i skup će obezbjeđivati oko 2000 policajaca.

Protest protiv parade najavila je Srspka lista iako je policija zabranila taj skup. Pristalice Srpske liste najavile su danas da će njene pristalice "porodičnom šetnjom" do crkve Svetog đorđa u Podgorici protestvovati protiv zabrane njihovog skupa.

Vladu će na sutrašnjem skupu predstavljati ministar ljudskih i manjinskih prava Suad Numanović i premijerov predstavnik Jovan Kojicić. Svoje predstvanike najavili su predsednik skupštine, a paradu će podržati i predstavnici pojedinih političkih partija.

Podrška osobama drugačije seksulane orjentacije dići će i od diplomata u Podgorici i organizacija sa prostora cele bivše Jugoslavije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: