Poslanici Zlatne zore bez imuniteta

Grčki parlament ukinuo je imunitet od krivičnog gonjenja šestorici poslanika ekstremno desne partije Zlatna zora.

Izvor: B92

Sreda, 16.10.2013.

22:46

Default images

Imunitet je ukinut u sklopu istrage usmerene ka grupi koja se povezuje sa ubistvom grčkog repera koji je smrtno izboden prošlog meseca u Pireju.

Poslanici Zlatne zore napustili su parlament pre glasanja o ukidanju imuniteta za njihove partijske kolege, što je skoro jednoglasno prihvaćeno.

Grčke vlasti tvrde da ta partija funkcioniše kao krimnalna organizacija, dok iz Zlatne zore odgovaraju da je njihov slučaj politički motivisan.

"Mene proganjaju zbog onoga u šta verujem, a ne zbog onoga što činim", rekao je uoči glasanja u parlamentu Panagiotis Ilioplos, jedan od poslanika kojima je ukinut imunitet.

Troje drugih čanova Zlatne zore, uključujući vođu partije Nikosa Mihaloliakosa, nalaze se u pritvoru gde čekaju suđenje pod optužbama za vođenje ili učestovanje u kriminalnoj grupi.

Nakon što je Grčka upala u finansijsku krizu, do tada marginalna partija Zlatna zora uspela je da na izborima 2012. godine osvoji 18 od ukupno 300 poslaničkih mesta u grčkom parlamentu, uprkos rasprostranjenim optužbama da ta partija organizuje napade na imigrante, političke protivnike i na homoseksualce.

Zlatna zora, koja je danas treća po popularnosti u Grčkoj, sada negira da je sklona nacističkim vrednostima, iako mnogi od njenih poznatih članova imaju simpatije prema nacističkim simbolima i sloganima.

Preispitivanje aktivnosti te partije počelo je nakon smrti 34-godišnjeg rep muzičara koji je bio izboden po izlasku iz jednog kafića na periferiji Pireja.

Čovek koji je bio uhapšen na mestu zločina priznao je da je to učinio i za sebe je naveo da je uključen u aktivnosti Zlatne zore.

Nijedan od šestorice poslanika kojima je danas ukinut imunitet neće biti optužen za saučesništvo u ubistvu repera, ali se očekuje da će biti optuženi da su deo kriminalne grupe, a neki od njih će takođe biti optuženi za uznemiravanje javnosti.

Partija Zlatna zora je oštro demantovala da ima bilo kakve veze sa ubistvom repera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: