EK: Obnoviti pregovore s Turskom

Evropska komisija pozvala je vlade članica EU da ponovo započnu zastale razgovore s Turskom o njenom prijemu u EU, kao i da "otvore vrata" za ulazak Albanije.

Izvor: B92

Sreda, 16.10.2013.

15:23

Default images

Saopštavajući dugo očekivani izveštaj o proširenju, Evropska komisija je ukorila Ankaru zbog prekomerne upotrebe sile protiv demonstranata, ali i pozvala 28 zemalja EU da potvrde svoju spremnost i daju novi podsticaj vezama s Turskom tako što će nastaviti razgovore, preneo je AFP.

Komisija je pohvalila Tursku zbog ključnih reformi koje je sprovela u proteklih godinu dana, uključujući reforme u sudstvu, kao i početak mirovnog procesa sa kurdskim grupama u cilju okončanja konflikta na jugoistoku zemlje.

Turski ministar zadužen za odnose s EU Egemen Bagis rekao je, prema komentaru koji je prenela turska agencija Anadolija, da se EU "svakim danom sve više udaljava od Turske".

On je kazao da je njegova zemlja spremna da se pridruži EU, ali i da se zamorila od pristupnih pregovora koji su počeli 2005. godine, pa tako i interesovanje Turaka za članstvo u EU opada svakim danom. On je kritikovao Komisiju zbog toga što je svoj izveštaj objavila za vreme verskog praznika Kurban-bajrama.

Evropska komisija je pozvala u izveštaju vlade zemalja članica da zvanično priznaju Albaniju kao kandidata za članstvo u EU. Komisija je pohvalila Tiranu što je dobro organizovala izbore ove godine i zbog njene borbe protiv kriminala i korupcije, i preporučila da se Albaniji dodeli status kandidata.

Komisija je ovo uslovila time da Albanija "nastavi da preduzima akcije u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije" i pozvala Tiranu da postigne više napretka u oblastima kao što su vladavina zakona i poštovanje osnovih prava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: