File otvara pregovore Kosova o SSP?

Komesar za proširenje EU Štefan File odložio posetu Kosovu, prenose prištinski mediji. Prištinski zvaničnik: File će otvoriti pregovore EU i Kosova o SSP.

Izvor: Beta

Sreda, 16.10.2013.

08:49

Default images

Zamenik kosovskog ministra za integrisanje Gzim Kasapoli je rekao da je File odložio dolazak i da će, umesto 18. oktobra, posetiti Kosovo 28. oktobra, kada će, kako je dodao, otvoriti pregovore EU i Kosova o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Kasapoli je rekao da je to najveći uspeh koji je Kosovo postiglo u procesu integracija u Evropsku uniju.

Osnova za početak dijaloga je odluka Evropske komisije koja je zasnovana na poglavlju 47 Dogovora iz Lisabona. Zvaničnici Kosova su u svojim izjavama izrazili optimizam što se tiče procesa pregovora i najavili da će on biti okončan u proleće sledeće godine.

Pošto Kosovo još nije priznalo pet članica EU, primenjujući odredbe Lisabonskog sporazuma, SSP sa Kosovom neće biti ratifikovan u zemljama članicama, već će to učiniti Evropska komisija, odnosno Evropski parlament.

Glavni pregovarač Kosova u ovom procesu biće ministarka za evropske integracije Vljora Čitaku, dok će u ime EU proces predvoditi zamenik direktora u Direkciji za proširenje Evropske komisije Jost Korte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: