Vakcina protiv gripa dobila dozvolu

Nacionalna laboratorija Agencije za lekove Srbije dala je dozvolu da se u promet stavi vakcina "vaksigrip" protiv sezonskog gripa, proizvođača "Sanofi Paster".

Izvor: B92

Utorak, 15.10.2013.

14:46

Default images

"Uslov da se vakcina stavi u promet je izdavanje potvrde kvaliteta i to je urađeno u najkraćem mogućem roku, nekoliko dana pre zakonom predviđenog roka, zahvaljujući dodatnim naporima stručnjaka ALIMS-a", rekao je za B92 menadžer za odnose s javnošću u ovoj agenciji Aleksandar Tucović.

Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", koji je dobavljač ovih vakcina, potpisao je juče sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje ugovor o njihovoj nabavci.

Direktor Fonda Momčilo Babić rekao je danas da ugovorena količina vakcina košta više od milion evra. Prema planu Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", narudžine će biti manje za oko 15 odsto nego za prethodnu sezonu.

"Ukupno je planirano 265.159 doza vakcine protiv gripa, što je za oko 32.000 doza manje nego u sezoni 2012/2013. godine", rekla je šef Odeljenja za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti u ovom institutu, dr Bojana Grgić.

Ona je objasnila da je institut napravio plan potreba u skladu sa Pravilnikom o imunizaciji i načinu zaštite lekovima, "uzimajući u obzir broj obveznika koje po kliničkim i epidemiološkim indikacijama treba vakcinisati, kao i na osnovu prosečne potrošnje ove vakcine u prethodnim sezonama".

Prema podacima Instituta "Batut", u našoj zemlji je u protekloj sezoni protiv gripa vakcinisano 185.026 građana, što je bilo oko 62 odsto planiranih. Za imunizaciju je bilo predviđeno 297.159 osoba i toliko doza vakcine je distribuirano do zdravstvenih ustanova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: