Irinej: Srbi da izađu na izbore

Peć -- Patrijarh Irinej izjavio je u Pećkoj patrijaršiji da bi Srbi na KiM trebalo da izađu na kosovske izbore i da izaberu najbolje ljude od ugleda i autoriterta.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Srpski patrijarh je rekao da bi bilo tragično da Srbi u mestima u kojima su većina, zbog neizlaska na glasanje, ne budu na vlasti.

"U naseljima gde su brojniji Srbi gde se bira vlast, da ne bi došli i u srpskim krajevima predstavnici Albanaca, mislim da bi trebalo da izađu na izbore, da bar očuvaju vlast u svojim mestima i u svojim enklavama", rekao je Irinej.

Ako Srbi budu u prilici da biraju, poručio je patrijarh Irinej, neka biraju najbolje među sobom, ljude od ugleda i autoriteta čija će reč značiti.

Pozivom Srbima da izađu na izbore, SPC je prvi put, posle duže vremena, zauzela isti stav kao i Vlada po pitanju Kosova. Inače, SPC se oštro protivila briselskom sporazumu između Beograda i Prištine, kritikujući ga u više navrata.

Patrijarh Irinej je rekao da u Srpskoj pravoslavnoj crkvi nisu posebno raspravljali o izlasku Srba na izbore 3. novembra, dodavši da - kada govori patrijarh - govori u ime Crkve.

Irinej je podsetio da je njegovo osnovno mišljenje bilo "na izbore izaći svi ili niko" i da bi jedino to bilo spasonosno i korisno, pošto "našem narodu nedostaje sloga i jedinstvo u sadašnjim prilikama".

Srpski patrijarh je danas u Pećkoj patrijaršiji služio arhijerejsku liturgiju povodom manastirske slave Pokrova Presvete Bogorodice.

Kosovo

"Srpska" o privođenjima na KiM

Gračanica -- GI Srpska saopštila da odluka suda da za 3 Srba iz Parteša bude određen pritvor do 30 dana pokazuje da na KiM i posle 14 godina ne funkcionišu pravosudni organi

Kosovo četvrtak 31.10. 20:31 Komentara: 1
strana 1 od 109 idi na stranu