Arafat otrovan polonijumom

Tel Aviv -- Izveštaj švajcarskih naučnika koji su analizirali tvrdnje da je bivši palestinski lider Jaser Arafat ubijen, sugeriše da je on otrovan.

Izvor: Tanjug
Podeli

U izveštaju objavljenom u Žurnalu Lanset obelodanjeno je da su švajcarski naučnici, koji su istraživali sumnjive okolnosti Arafatove smrti, našli dokaze o polonijumu 210, visoko radioktivnom elementu.

Posle analize mrlja krvi, urina i pljuvačke na Arafatovoj odeći i četkici za zube, oni su našli visoke nivoe elementa koji je možda upotrebljen za ubistvo.

Arafat je umro u novembru 2004. u 75. godini, nakon što se razboleo mesec dana ranije. U to vreme niko nije mogao da utvrdi od čega boluje, ali nakon kasnijih optužbi za ubistvo njegovo telo je ekshumirano u novembru 2012.

Direktor Instituta za radiofiziku u Luzani dr Fransoa Bohud koji je vodio istragu izjavio je za Al Džaziru: "Mogu da potvrdim da smo izmerili neobjašnjiiv, povišen nivo polonijuma 210 u stvarima gospodina Arafata koji su imali fleke bioloskih tečnosti".

Objavljen izveštaj u Žurnalu Lanset takodje potvrdjuje: nalazi podržvaju mogućnost Arafatovog trovanja polonijumom 210, na osnovi forenzičkih istraživanja, bilo je dovoljno sumnji da se preporuči ekshumacija njegovog tela 2012.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 500 idi na stranu