Nobel za kontrolu hemijskog oružja

Nobelovu nagradu za mir 2013. godine dobila je Organizacija za zabranu hemijskog naoružanja (OPCW), zvanično je saopšteno u Oslu.

Izvor: B92, Beta

Petak, 11.10.2013.

09:58

Default images

"Nije bilo teško odrediti pobednika, uveren sam da će imati veoma, veoma značajno mesto u istoriji nagrade", rekao je jutros predsednik norveškog Nobelovog komiteta Torbjorn Jagland.

OPCW je međuvladina organizacija smeštena u Hagu, koja promoviše i kontroliše primenu Konvencije o hemijskom naoružanju iz 1997, koja zabranjuje proizvodnju, skladištenje i korišćenje hemijskog naoružanja.

Organizacija nije pod kapom Ujedinjenih nacija, ali koordiniše svoje aktivnosti i usko sarađuje sa UN. OPCW je u poslednje vreme u žiži javnosti zbog kontrole hemijskog naoružanja u Siriji.

Telo sa sedištem u Hagu zapošljava tehničke eksperte i vrhunske specijaliste, koji sprovode inspekcije i uništavanje hemijskog naoružanja u 190 zemalja potpisnica sporazuma, od kojih je najnovija Sirija, koja je u septembru ušla u proces pristupanja OPCW-u.

OPCW ima rok do sredine 2014. da okonča uništavanje sirijskog hemijskog arsenala na osnovu odredaba rusko-američkog sporazuma.

"Nagradu dodeljujemo kako bismo ukazali poštovanje prema trajnim naporima OPCW da eliminiše hemijsko naoružanje", navodi se u obrazloženju.

Odluka Komiteta da ovoj organizaciji dodeli nagradu sigurno će podići dosta prašine zbog trenutne situacije u Siriji i zategnutih odnosa svetskih sila zbog tamošnjih sukoba.
Beta, AP
U svetskim medijima su se već pojavili komentari da je u pitanju "još jedna farsa" i ocene da je nagrada odavno izgubila na vrednosti. Kao jedan od glavnih argumenata za ove tvrdnje, navodi se činjenica da situacija u Siriji još nije razjašnjena, kao i da bi OPCW mogao da bude u konkurenciji eventualno za 12 meseci.

Izuzetno kontroverznom smatrana je i prošlogodišnja odluka Komiteta da uzdrmanoj Evropskoj uniji dodeli nagradu, a i ranije je bilo oprečnih mišljenja o dobitnicima ove nagrade, među kojima je bio i američki predsednik Barak Obama.

Norveški NRK je tačnu informaciju o dobitniku objavio dva sata pre nego što je predsednik norveškog Nobelovog komiteta Torbjorn Jagland zvanično objavio ime dobitnika.

NRK, norveška državna televizija, i prošle godine je nekoliko sati ranije objavila da će Evropska unija dobiti Nobelovu nagradu za mir, što se ispostavilo kao tačno. Nikada nije otkriven njihov izvor.

Mnogi su kao glavnog favorita u ovogodišnjoj trci za Nobelovu nagradu za mir videli pakistansku 16-godišnju aktivistkinju Malalu Jusufzaj. Međutim, ona nije dobila nagradu, a juče joj je Evropski parlament dodelio nagradu Saharov.

Malala je i sama navela da je isuviše rano da dobije Nobelovu nagradu za mir.

"Malala je potrebnija Nobelovoj nagradi nego što je ona potrebna njoj", naveo je jedan pakistanski novinar.

Čestitke iz EU

Najviši funkcioneri Evropske unije, Žose Manuel Barozo i Herman van Rompej uputili su srdačne čestitke Organizaciji za zabranu hemijskog oružja.

Ova organizacija je danas suočena sa izazovom bez presedana”, napisao je Barozo, dodajući da je EU spremna da pomogne da se hemijsko oružje u Siriji demontira i uništi.

Predsednik Evropske komisije je podsetio da je Evropa pre malo manje od 100 godina i sama iskusila užase upotrebe hemijskog oružja.

Van Rompej je u svojoj čestitci istakao ključnu ulogu ove organizacije u ostvarivanju konačnog cilja: da se hemijsko oružje više nikada i nigde ne upotrebi.

Predsednik Evropskog saveta je iskoristio ovu priliku da pozove sve države koje još nisu potpisale i ratifikovale Konvenciju o zabrani hemijskog oružja iz 1997. da to bez oklevanja učine.

Ban: Nobel podseća na opasnost od hemijskog oružja

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun ocenio je da današnja dodela Nobelove nagrade za mir Organizaciji za zabranu širenja hemijskog oružja (OIAC) predstavlja podsećanje na opasnost od te vrste oružja.

"Ta nagrada dolazi 100 godina od prvog napada hemijskim oružjem i 50 dana posle mučne upotrebe tog oružja u Siriji. Daleko od toga da to oružje predstavlja prošlost, ono je opasnost i dan danas", rekao je Ban.

Organizacija za zabranu širenja hemijskog oružja, osnovana je 1997. godine i sedište joj je u Hagu.

Organizaciju finansiraju članice i u 2011. je imala budžet od oko 74 miliona evra. Ima oko 500 zaposlenih, a sprovela je više od 5.000 inspekcija u 86 zemalja.

Sirija bi trebalo da u ponedeljak postane članica i priznala je da poseduje hemijsko naoružanje.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun predložio je formiranje zajedničke misije OIAC i UN sa oko 100 stručnjaka čiji bi zadatak bio uništenje sirijskog hemijskog oružja.

Ta organizacija ima zadatak da nadgleda uništavanje sirijskog hemijskog oružja do 30. juna 2014. godine.

Ban Ki Mun je rekao da je čast za UN da sarađuje sa OIAC i da današnja nagrada treba da doprinese da sve zemlje sveta potpišu Konvenciju protiv hemijskog oružja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: