Mnoge auto-škole pred zatvaranjem?

Beograd -- Novi Zakon o bezbednosti saobraćaja predviđa da poligon za obuku mora imati 440 kvadratnih metara, a učionica 25, pa bi mnoge auto-škole mogle biti zatvorene.

Izvor: B92
Podeli

Naime, škole imaju rok do 25. oktobra da ispune ove uslove, osim ako se ne promeni deo zakona o polaganju vozačkog ispita.

Kvadratura učionice ne odgovara. Prostorija za administrativne poslove nema 8 kvadrata. Iako ima polaznika u školi, nedovoljna kvadratura je zakonski razlog da se auto-škola zatvori. Vlasnici auto-škole Smilji Radaković Jelić nedostaje jedan kvadratni metar u učionici, inače, po važećem Zakonu, ona ne može da drži auto-školu.

"Mi ne znamo šta nas čeka. Sprema se izmena pravilnika koji mi ne znamo. Znači, imamo samo par dana do podnošenja papira za nastavak rada, to je do 25. oktobra. Ja ne znam da li će 10% škola u Beogradu da radi", kaže ona.

Iz Agencije za bezbednost saobraćaja kažu da su auto-škole od 2009. do danas imale dovoljno vremena da ispune uslove, ali smatraju da će Zakon verovatno biti izmenjen, i da onda auto-škole neće morati da obustave svoj rad.

"One škole koje do 25. oktobra podnesu zahtev, mogu nastaviti da rade ukoliko u narednom periodu- od par meseci, koliko traje upravni postupak, ispune te uslove", objašnjava Stojan Jovanović iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

"Pravni postupak može trajati do 60 dana, pa mislim da 2 meseca, odnosno da za 2 meseca mogu da ispune taj uslov", dodaje Jovanović.

Iz Uprave saobraćajne policije nismo dobili odgovor da li je predat predlog o izmenama Zakona o saobraćaju. Ako predlog bude usvojen, to će biti samo prelazno rešenje da auto-škole ispune uslove, a to bi značilo do početka 2014. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 180 idi na stranu