Kapičić:Nisam umešan u smrt četnika

Nekadašnji general Udbe Jovo Kapičić negirao je umešanost u smrt četnika čiji su ostaci pre nekoliko dana pronađeni u pećini Mandića, na planini Sinjavini.

Izvor: Tanjug

Sreda, 09.10.2013.

01:00

Default images

Kapičić tvrdi da je odgovornost na Korpusu narodne odbrane Jugoslavije (KNOJ), prenele su juče podgoričke "Vijesti."

Više državno tužilaštvo pokrenulo je istragu nakon što su nađeni ljudski ostaci u pećini Mandića na Sinjajevini, a informaciju je potvrdila i Uprava policije.

Prema nezvaničnim informacijama dnevnika, sumnja se da pronađene kosti i lični predmeti pripadaju četnicima koji su, navodno, likvidirani po naredbi Kapičića u februaru 1947. godine.

U tom periodu nastradali su sudija predratnog vojnog suda, a tokom rata komandant četničkog pokreta Miljan Mandić, Miladin Knežević, braća Janko, Dragutin i Milivoje Ilinčić i Milivojeva ćerka Mioljka.

Kapičić je potvrdio da je bio u februaru te godine na Sinjajevini, ali naglasio da nema ništa sa smrću četnika, za šta je okrivio KNOJ.

"”Došao sam ujutru tamo da vidim ko je ubio naših pet vojnika i popodne se vratio da podnesem izvještaj Vladi Jugoslavije....Ja sam tada bio ministar unutrašnjih poslova i nisam ubijao ljude po pećinama. Recite mi kako može ministar unutrašnjih poslova da ubija ljude... To je vojska radila, KNOJ, takozvani komadant Marko Katnić, on je bio tamo", tvrdi Kapičić.

Godinama su potomci četnika nastradalih u pećini Mandića tvrdili da je za njihovu smrt odgovoran upravo bivši general Udbe.

Prema nezvaničnim informacijama, uskoro će biti izvršena ekshumacija kostiju, koje će nakon toga biti poslate u Forenzički centar u Danilovgradu na DNK analizu.

Slede aktivnosti po nalogu tužioca, među kojima je i obavljanje razgovora sa potomcima lica za koja se sumnja da se njihovi ostaci nalaze u pećini”, navodi policija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: