Nikolić: Teret će nositi ko može

Predsednik Tomislav Nikolić podržao je paket vladinih mera za stabilizaciju javnih finansija i oporavak privrede.

Izvor: B92

Utorak, 08.10.2013.

13:52

Default images

Nikolić je poručio da su one neminovne da bi Srbija mogla da krene napred i da teret treba da podnesu oni koji to mogu, a ne socijalno ugroženi.

S obzirom na to da se radi o merama za održivu i zdravu ekonomiju, zasnovanu na dobiti, a ne na državnim subvencijama, ovaj potez Vlade je neminovan kako bi Srbija mogla da krene napred“, istakao je predsednik Nikolić.

Predsednik Srbije je rekao da je sektor finansija i privrede pred krahom zahvaljujući neodgovornom i bahatom načinu upravljanja od 2003. godine pa do nedavne rekonstrukcije Vlade i da je vreme da se to okonča.

„Može se reći da je upravljanje tim sektorom ličilo na okupaciju. Bogaćenje pojedinaca i nedomaćinsko upravljanje javnim finansijama bili su decenijska konstanta. Nemoral i nedostatak empatije odslikavao je tu političku kvazielitu, koja je iz svojih luksuznih automobila, odevena u garderobu koja košta koliko nečija godišnja plata, sa prezirom gledala one koji su za taj luksuz grcali i radili", rekao je predsednik NIkolić.

Prema njegovim rečima, kako je većina medija bila u službi te kvazielite, narod, koji je sa teškom mukom prehranjivao svoje porodice, neprestano je informisan o tome da nema drugog načina, nego da zadužuje sebe i svoje potomke.

Nikolić je istakao da drugog načina ima, a to je paket mera Vlade Republike Srbije, kao jedino moguće rešenje kako bi građani Srbije imali mogućnost da rade, pošteno zarade i obezbede pristojan život za sebe i svoje porodice.

„Najveći teret treba da podnesu oni koji to mogu, a ne oni koji su socijalno već ugroženi. Njima treba omogućiti uslove za bolji život. Što se mene lično tiče, moj kabinet i ja smo već odavno na takvim merama, o čemu je javnost obaveštena. Svi troškovi su drastično smanjeni, a sam budžet Kabineta predsednika je smanjen. Sve te informacije konstantno su dostupne javnosti", poručio je NIkolić.

"Procesuirati one koji su krivi za stanje"

On je zatražio od Vlade Srbije da se vinovnici dosadašnjeg katastrofalnog stanja u Srbiji procesuiraju, da se istraži poreklo njihove imovine i da se privedu pravdi oni za koje se ustanovi da su prekršili zakon, saopštila je pres služba predsednika Srbije.

"Razlog za to nije samo u zadovoljavanju pravde, već i davanju primera i stvaranju osnova za izgradnju sistema koji će moći da odgovori na pitanje: da li smo u stanju da stvorimo državu u kojoj više nije važno ko je na vlasti, već da se izgradi sistem takav, da obezbedi da onaj ko je na vlasti vlada u interesu građana, a ne u svom sopstvenom“, rekao je predsednik Nikolić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

88 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: