Preventiva u antikorupcijskoj borbi

Beograd -- Centar za bezbednosne studije je, u nameri da ojača preventivni aspekt antikorupcijske borbe, promovisao je publikaciju "Etičke smernice za javne službenike".

Izvor: Tanjug
Podeli

Direktor Centra za bezbednosne studije Aleksandar Fatić je, na promociji publikacije, podsetio da je vlada već predvidela normativne korake za efiksanu borbu protiv korupcije, ali da je rok za uvođenje planova integriteta morao da bude produžen jer javne službe nisu imale kapacitet da ih uvedu.

Etika, kako je istakao, pokriva pitanje korupcije na planu samoregulacije, čime se smanjuje represivni potencijal, odnosno potreba za kažnjavanjem učinjenih koruptivnih radnji.

Pritom, podsetio je Fatić, moguće je biti korumpiran, a raditi u skladu sa zakonom, jer 80 odsto koruptivnih dela nisu krivična dela, a etika upravo omogućuje da se pitanje korupcije pokrije i u takvim slučajevima kako bi se suzbilo "administrativno zlo", koje samo po sebi nije kažnjivo, ali je štetno za građane i javni interes.

Predsednik organizacije Transparentnost Srbija Vladimir Goati konstatovao je da je javna uprava u Srbiji neprofesionalna jer u nju svaka nova vlast "ukrcava stotine novih ljudi", a "desantom na dobre položaje", kako je upozorio, pravi se laička uprava koja nije u stanju da prati politiku ili
opslužuje pravosudni sistem.

"Tajna opstanka javnih preduzeća koja donose milijarde gubitaka koje plaćamo iz svog džepa jeste upravo u potrebi vlasti da sačuva odgovarajuća mesta za svoje miljenike. Sad bi to trebalo da to bude sasečeno", rekao je Goati.

Osvrćući se na genezu problema nestručne i korumpirane javne uprave, Goati je primetio da je u Srbiji napravljen demokratski iskorak a da pre toga nije napravljena pravna država, za razliku od razvijenih demokratskih društava koja su prvo uspostavila pravnu državu pa demokratski sistem.

"Integritet je ahilova peta činovništva, jer ako je činovnik postavljen po volji političara on neće moći da ima nikakav integritet, i mogu se pronaći neki izuzeci, ali to su polubogovi. Morate čoveku obezbediti sigurnost posla ako sprovodi pravo. Ljudi koji nisu spremni da se povijaju jesu
nešto što se mora negovati u javnoj upravi", istakao je Goati.

Načelnik odeljenja za edukacije, kampanje i saradnju sa civilnim društvom Agencije za borbu protiv korupcije Nebojša Tasić konstatovao je da društvenoj reformi prethodni lična reforma, ali i da je to je složena uslovljenost jer pojedinac obično traži primer nosilaca odgovornosti u društvu.

Prema njegovim rečima, odsustvo sankcija ako se plan integriteta ne uradi, doveo je do toga da oko 50 odsto institucija u Srbiji nije napravilo plan integriteta, zbog čega će Agencija za borbu protiv korupcije insistirati da se uvede praksa obavezne etičke obuke za javne službenike.

Društvo

Završena obuka osuđenika

Beograd -- Obuka 500 osuđenih lica iz tri najveća zatvora Srbije je završena, a država bi trebalo, u skladu sa mogućnostima, da obezbedi sredstva ta održavanje projekta.

Društvo četvrtak 31.10. 16:02 Komentara: 1
strana 1 od 180 idi na stranu