"Ponovo da preispitamo sebe"

Svetom arhijerejskom liturgijom i podelom ordena ispred hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene u Nišu obeleženo je 17 vekova Milanskog edikta.

Izvor: B92

Nedelja, 06.10.2013.

09:09

Default images

U liturgiji koju je vodio vaseljenski partijarh Vartolomej, učestvovali su partijarsi moskovski, jerusalimski i srpski, arhijepiskopi pomesnih pravoslavnih crkava, arhijereji srpske pravoslavne crkve i sveštenici.

Orden Svetog cara Konstantina dobili su svi prisutni patrijarsi i poglavari crkava predvođeni Vaseljenskim vladikom Vartolomejom i predstavnicima svetovnog i političkog života, predsednik i premijer Srbije, Tomislav Nikolić i Ivica Dačić, predsednik Crne Gore Filip Vujanović (koji nije bio prisutan), predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević princeza Katarina, predstavnici vlade Srbije, vojske, diplomatskog kora i najviših državnih institucija.

U završnoj besedi Patrijarh Irinej je podsetio na značaj jubileja koji danas obeležavamo.

"Danas obeležavamo veliki istorijski događaj koji je promenio lice sveta, događaj koji je vreme podelio na pagansko i hrišćansko".
Foto: Tanjug
Poslednju reč u besedi imao je Vladika Vaseljenski Vartolomej koji je rekao da "ova velika božanstvena svečanost predstavlja obavezu za pravoslavnu crkvu da ponovo preispita sebe kako bi svi i lično vaskrsnuli".

On je podsetio na progon hrišćana pre proglašenja Milanskog edikta, koji, kako je rekao, traje i danas u Siriji, Nigeriji, Rusiji, Poljskoj, Iraku, Egiptu i drugim delovima sveta.

"Milanski Edikt predstavlja izvor iz koga je proisteklo i proklamovano načelo verske slobode u čitavom svetu", rekao je Vartolomej.

"Što je u telu duša, to su u svetu hrišćani", kazao je Vartolomej i ukazao na pojavu u zemljama tzv. zapadne civilizacije, koje su nekada bile hrišćanske, ali koje sada ubrzano idu putem sekularizacije i dehristanizacije, pa je zato, kako je dodao, upravo njima potrebno da ponovo ukažemo i izložimo istinu o Krstu, sili i premudrosti Božjoj.
Patrijarh Vartolomej (Foto: Tanjug)
Samo objedinjavanje evropskih naroda u naše dane, ljudska prava, socijalno odgovorna država, jednakost među ljudima, verska tolerancija, sve to kao sadržaj Milanskog edikta nadahnuto je načelima Svetog Jevanđelja, kazao je Vartolomej.

Nemoguće je da se u praksi primene načela Milanskog edikta ako ne vodimo konstruktivan dijalog sa čovekom savremenostiu današnjem međusobno podeljenom svetu, koji uprkos svojoj podeljenosti pokušava da nađe izlaze putem mirnih dijaloga i pomirenja, poručio je Vartolomej.

"Prvenstvo ima mirno sapostojanje ljudi.Nije dozvoljeno da se neguje verski fanatizam koji je naneo veliko zlo u prošlosti, ali ih nanosi i danas, pa je potrebno na delu proklamovati da ratni sukobi nisu verska dužnost, da ravnodušnost koja ih prati takođe nije dozvoljena.

Postoje mirni načini rešavanja međuljudskih razlika i da oni koji tvrde suprotno ne izražavaju pravu volju Božju, poručio je vaseljenski patrijarh.

Liturgiji je prisustvovala delegacija državnog vrha Srbije predvođena predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i premijerom Ivicom Dačićem i članovi vlade, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predstavnici drugih hrišćanskih crkava i verskih zajednica, rimokatoličke crkve i islamske, anglikanske crkve i drugih verskih zajednica, hrišćanskih udruženja iz Evrope i sveta.
Foto: Tanjug
Crkveni velikodostojnici prisustvovali su u subotu molitvenom dočeku u Sabornoj crkvi, a zvanično ih je dočekao poglavar SPC, patrijarh Irinej i pozdravio ih posebnom molitvom za dobrodošlicu.

Molitvi slavljenja Hrista prisustvovali su Vaseljenski patrijarh Vartolomej, patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril, drugi crkveni velikodostojnici, kao i ambasadori pravoslavnih zemlja i brojni vernici.

Vaseljenski partrijarh Vartolomej poželeo je da Srbija i njen narod, oporavljeni od gonjenja i stradanja, mogu da ostvaruju svoj hrišćanski život, jer se "prvi znaci duhovne obnove u Srbiji već primećuju, a to je najava proleća koje počinje kod vas".
Carigradski i vaseljenski patrijarh Vartolomej, jerusalimski Teofil i patrijarh srpski Irinej (Tanjug)
Nakon bogosluženja u Sabornoj crkvi on je poželo i da Gospod sačuva nepovređenu, celovitu i "mučeničkom krvlju natopljenu", srpsku zemlju i njenu crkvu.

Po završetku molitve, patrijarh Irinej primio je u Patrijaršiji crkvene velikodostojnike i tom prilikom podsetio da će završnoj proslavi Milanskog edikta prisustovati predstavnici pravoslavnih crkava, ali i drugih crkava i verskih zajednica u svetu.

To je prilika, rekao je Irinej, da se nađe put i napravi novi dogovor za prevazilažnje drugih problema u životu hrišćanske zajednice, te da bi to mogao biti "prvi korak ka našem zbližavanju i jevanđelskom apostolskom jedinstvu".
Foto: Tanjug
I predsednik Srbije primio je u subotu velikodostojnike i predstavnike hrišćanskih crkava, organizacija i udruženja iz Evrope, koji su se u Beogradu okupili povodom centralne svečanosti u okviru proslave 17 vekova od donošenja Milanskog edikta.

Nikolić je u zdravici poglavarima i velikodostojnicima hrišćanskih crkava, rekao da je na Kosovu i Metohiji vreme vraćeno u period pre Milanskog edikta, kojim je hrišćanima odobrena sloboda veroispovesti, i da pravoslavno hrišćanstvo tamo preživljava dane teškog iskušenja.

"Nažalost, postoji jedan deo Srbije u kome je Srbija sprečena da sprovodi svoja verovanja i zakone. Na svetom KiM vreme je vraćeno u period pre Milanskog edikta i pravoslavno hrišćanstvo preživljava dane teškog iskušenja. Hvala vam na podršci koju nam dajete da opstanemo i sačuvamu našu kolevku hrišćanstva. Pomažete Srbima koji veruju u Božju pravdu, zato se naša himna zove "Bože pravde"", poručio je Nikolić. Patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril je u svojoj zdravici poručio da pitanje čvrstih garancija zaštite istorijskog nasleđa Srpske pravoslavne crkve i bezbednosti pravoslavnih Srba treba da bude jedna od prioritetnih tema u političkom dijalogu o budućnosti Kosova i Metohije.

"Želimo da Vas uverimo predsedniče da smo sa vama u borbi za opstanak vašeg naroda na pradedovskoj zemlji i da ćemo se za to moliti Bogu. Čuvamo veru pravoslavnu, ostajemo ono što jesmo i u to ime podižem ovu zdravicu", poručio je ruski patrijarh.

Milanski edikt je zakonski akt koji su doneli carevi Konstantin Veliki, rođen 272. godine u današnjem Nišu, i Licinije.
Graðani tokom svete arhijerejske liturgije (Tanjug)
Inače, građani Niša su sinoć u 21 sat i pet minuta, na raskršću Bulevara Nemanjića i Sremske, upaljenim svećama formirali svetleći krst, čime su na simboličan način poslali poruku svetu - "I ja sam deo krsta", u okviru obeležavanja 1700 godina Milanskog edikta.

Kako su Nišlije napravile krst od sveća možete da pogledate OVDE.

Svetu arhijerejsku liturgiju i svečanost u Nišu obezbeđivalo je oko 1.000 pripadnika policije i specijalnih jedinica i pratilo više od 50 akreditovanih novinarskih ekipa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

246 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: