LDP: 5. oktobar nije mit već pobeda

Lider LDP Čedomir Jovanović izjavio je da 5. oktobar nije mit nego pobeda miliona ljudi u Srbiji koji su telima rešili da brane izbornu pobedu.

Izvor: Beta

Subota, 05.10.2013.

12:13

Default images

"Danas pričati o 5. oktobru, a zaboraviti da je kontrarevolucija izvedena 12. marta ubistvom premijera Zorana Đinđića, to mogu samo oni koji namerno falsifikuju istinu", rekao je Jovanović agenciji Beta.

Jovanović, koji je bio visoki zvaničnik Đinđićeve Demokratske stranke, upozorio je da je vreme posle 2004. godine bilo vreme organizovanog poništavanja vrednosti na kojima su građani Srbije pobedili 5. oktobra i poništavanja opredeljenja da se Srbija uređuje na principima modernizacije, podizanja njene konkurentnosti, dinamičnosti, tržišnih reformi, evroatlantskih integracija.

"Proteklih 13 godina nije vreme jedne politike. Ja bih rekao da je tih 13 godina zapravo kombinacija tri godine reformi, nade, optimizma uz mnogo saplitanja, modernizacije zemlje od 2001. do 2004. i perioda koji je potom usledio, a koji je bio otvoreno ili puzajuće udaljavanje zemlje od izvora 5. oktobra", rekao je Jovanović.

"Oni koji danas, sa 20 godina zakašnjenja, kao političari shvataju one vrednosti na kojima je 5. oktobar izveden, ne bi ni imali priliku za tu naknadnu pamet da im se nismo suprostatavili i pobedili pre 13 godina. Problem je samo u tome što je danas Srbiji potrebna politika za 2013. godinu, za teme koju su danas važne, a ne Dačićeva, Nikolićeva ili Vučićeva tiha priznanja koliko su grešili", kazao je lider LDP-a.

Kako je naveo, trinaest godina je pitanje "zašto nije bilo 6. oktobra", a to je zato što je sve ono što je urađeno raskidom s Miloševićevom prošlošću, vrahanjem Srbije u Evropu i svet, okretanjem modernijoj tržišnoj ekonomiji, pobedom u borbi za otpis dve trećine duga zemlje uzbunilo i pokrenulo na prevrat one kojima moderna Srbija nije odgovarala i koji su pobeđeni 5. oktobra.

Jovanović je naveo da je Srbija danas, posle toliko godina, zemlja koja je ponovo dužna svetu kao i u vreme kad je srušen Milošević, a obrazovanje, čija je reforma pokrenuta 2001. godine, ponovo je vraćeno na margine sa kojih Srbija neće mrdnuti bez nove obrazovane generacije.

"U EU nas vodi (premijer Ivica) Dačić, pre podne radostan zbog poraza 5. oktobra, popodne miloševićevski svadljiv. Ekonomija nam je kombinacija društvene svojine i večitog zaduživanja", naveo je Jovanović.

On je rekao da postoji i jedno iskustvo dana pred 5. oktobar koje ga danas motiviše.

"I tada je, samo nekoliko dana pre pobede, kao i početkom te 2000. godine, bilo mnogo onih koji u tu mogućnost nisu verovali i stalno dobacivali kako nemamo šanse. Vidim ih i danas kako su u sve i u svakoga razočarani. Ipak, i te ljude je moguće pokrenuti, kao i tada, na one promene koje su danas Srbiji potrebne. Potrebno je samo jasno političko vođstvo i politički program koji ljudima neće izgledati kao još jedna jalova koalicija ili izborna matematika", rekao je Jovanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: