Mineco: Nismo uništavali preduzeća

Beograd/London -- Mineco Grupa, kompanija koja se pominje u tekstu Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara o lošim privatizacijama u Srbiji demantuje njihove navode.

Izvor: B92
Podeli

Radio Slobodna Evropa ekskuzivno je preneo taj tekst u kojem se novinari istraživajući zvanična dokumenta utvrdili kako su uništavane srpske firme Agrohem, Fidelinka i Navip. Analizu u kojoj se pominje i Mineco Grupa kao manjinski vlasnik akcija u Fidelinki i Navipu prenela je većina medija u Srbiji zbog čega je ta kompanija odlučila da reaguje.

Mineco smatra da se radi o kampanji koja se već neko vreme sistemski i veoma tendenciozno vodi protiv te kompanije i ističe da ni na koji način nije doprinela propasti Fidelinke i Navipa, niti je učestvovao u privatizaciji ovih kompanija.

"Manje pakete akcija Fidelinke i Navipa, koje su u to vreme već bile privatizovane, Mineco grupa kupila je na berzi, od akcionara - akcije Fidelinke 2005. odnosno akcije Navipa tokom 2007 i 2008. godine, dok sa firmom Agrohem nikada nismo bili povezani niti poslovali. Malverzacija, korupcije i zloupotrebe u ovim postupcima nije bilo. Mineco je kao akcionar Fidelinke oštećen i ni na koji način nije doprineo propasti firme, niti je znao ili učestvovao u bilo kakvom navodnom izvlačenju kapitala iz ove firme", saopštila je Mineco Grupa.

Oni dodaju da su akcije Navipa ubrzo nakon kupovine prodali drugoj, nepovezanoj firmi 2009. godine i to daleko pre nego što je u Navipu pokrenut stečaj.

"Mineco ni na koji način nije poslovao sa Navipom, niti je učestvovao ili doprineo propasti Navipa, oštetio isti ili državu. Navodi koji pokušavaju da dovedu u vezu Mineco Grupe sa propašću Navipa nisu istiniti", navode u saopštenju.

Ova komapnija smatra da pomenuti tekst predstavlja pokušaj vršenja pritiska na srpsko tužilaštvo kako bi se našli krivci za "propale privatizacije“. Navode i da se pomenutim teksto nanosi šteta kompaniji zbog čega će preduzeti zakonske korake kako bi zaštitili svoje poslovanje i ugled.

"Trojica (od čega dvojica bivših) zaposlenih u Minecu su obuhvaćena istragom koja se odnosi na kupovinu nepokretnosti Navipa - jedne manje zgrade i dela poslovnog prostora u drugoj zgradi. Svi su dostupni, aktivno sarađuju sa pravosudnim organima i kategorički odbacuju da su izvršili bilo kakvu zloupotrebu. Žao nam je što su zaposleni ostali bez posla u ovim firmama, ali Mineco kao jedan od akcionara tome nije doprineo. Ponavljamo, Mineco je takođe oštećen u svemu tome", piše u saopštenju.

Mineco grupa ističe da u potpunosti poštuje zakone zemalja u kojima posluje. Od osnivanja Grupe, 2003. godine do danas, zajedno sa svojim partnerima uspešno poslujemo na četiri kontinenta: u Evropi (Velika Britanija, Švajcarska, Holandija, Rusija, Makedonija, Bosna, Srbija, Kipar), Aziji (Turska i Azijske zemlje bivšeg SSSR), Africi (Zambija) i severnoj Americi (Kanada). Pored toga, planiramo širenje i u južnoj Americi (u Peruu i Čileu), kao i u Australiji. Samo u Srbiji, u proizvodnim firmama gde je većinski vlasnik, Mineco zapošljava preko 800 ljudi, naovde u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1377 idi na stranu