"EU ugrožava cilj stečen 5.oktobra"

Bivši predsednik SRJ Vojislav Koštunica izjavio je da EU ugrožava slobodu koju su građani Srbije stekli 5. oktobra 2000. rušenjem režima Slobodana Miloševića.

Izvor: Beta, Veèernje novosti

Petak, 04.10.2013.

23:22

Default images

Koštunica je u izjavi Večernjim novostima od subote rekao da je EU postala tutor Srbije i da je potrebno prekinuti evropske integracije kako se ne bi dogodilo da sloboda stečena petooktobarskim promenama bude izgubljena.

Lider Demokratske stranke Srbije, koji je pre 13 godina kao kandidat Demokratske opozicije Srbije na izborima za predsednika Jugoslavije pobedio Slobodana Miloševića, rekao je da je 5. oktobra osvojena sloboda.

"Ideja 5. oktobra je pre svega slobodna Srbija i sloboda je zaista stečena. Miloševićev režim je gušio slobodan život zemlje i to je suštinski razlog zašto ga je narod srušio. Narod je želeo i da se zemlja uredi kao normalna pravna država i da pristojno živi od svoga rada. Taj drugi veliki cilj nije ostvaren, iako je Srbija u periodu 2004-2008. išla korak po korak sigurno napred", rekao je Koštunica.

Bivši premijer smatra da je drugi veliki cilj kome su građani težili 5. oktobra 2000. bilo pravno uređenje zemlje u kojoj bi živeli od svog rada, ali je dodao da to nije ostvareno jer su zapadne sile razbijale zemlju.

"Danas EU ugrožava i najveći ostvareni cilj 5. oktobra, a to je sloboda. Sve više EU postaje tutor Srbije i meša se u sve pore života. To postupno dovodi u pitanje njenu slobodu i samostalnost. Zato je pravi trenutak da Srbija razmotri napuštanje evropskih integracija i proglasi političku neutralnost kako bi sačuvala unutrašnju slobodu i samostalnost", smatra Koštunica.

Lider DSS-a, koji je bio i premijer Srbije u periodu 2004-2008, rekao je i da je obaveza svih stranaka da sačuvaju slobodu zemlje i da ne dozvole podanički odnos prema EU kakav je sada na delu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: