"SAD da ne ukinu sankcije Iranu"

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu apelovao je danas u Beloj kući na američkog predsednika Baraka Obamu da ne odustaje od sankcija protiv Irana.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 30.09.2013.

20:23

Default images

On je rekao da ceni sankcije SAD prema Islamskoj Republici u svetlu globalne zabrinutosti zbog nuklearnog programa te zemlje i smatra da ti pritisci moraju ostati kako bi diplomatija urodila plodom.

Da bi diplomatija delovala, ti se pritisci moraju očuvati, rekao je Netanijahu tokom sastanka s Obamom u trenutku kada SAD odmeravaju potencijlano otopljavanje odnosa i ponovni početak nuklearnih pregovora sa novom teheranskom vladom.

Netanijahu smatra da je Iran i dalje posvećen uništenju Izraela.

Obama i Netanijahu sastali su se nakon istorijskog telefonskog razgovora američkog predsednika i novog predsednika Irana Hasana Rohanija u petak. Bio je to prvi razgovor lidera dve zemlje posle više od tri decenije.

Izraelski premijer već neko vreme upozorava SAD da ne izjednačavaju Rohanijevu umerenu retoriku sa suštinskim promenama u iranskoj nuklearrnoj politici.

Izrael smatra da je Iran naoružan nuklearnim oružjem egzistencijalna pretnja. Teheran, međutim, poriče da pravi atomsku bombu i tvrdi da razvoj nuklearnog programa služi u mirnodopske svrhe, za proizvodnju energije.

Obama je posle sastanka s Netanijahuom kazao da reči nisu dovoljne za Iran da reši zabrinutost zbog svog nuklearnog programa.On je ocenio da je čitav niz sankcija SAD, koje su paralisale iransku ekonomiju doveo Rohanija za pregovarački sto. Takođe je istakao da SAD ulaze u pregovore s Iranom obazrivo.

Mi ulazimo u te pregovore vrlo jasnog pogleda, rekao je Obama, istakavši da Rohani mora potkrepiti svoje reči pomirenja akcijama i uliti poverenje međunarodnoj zajednici da Iran ne teži proizvodnji nuklearnog oružja.

On je dodao da Iran izgleda spreman da pregovara, ali da diplomatija mora biti testirana i da SAD ne odustaju ni od jedne opcije, uključujući vojnu, iako im više odgovora diplomatsko rešnje.

Obama se takođe osvrnuo na nedavno obnovljen izraelsko-palestinski mirovni proces, zahvalivši se što je Netanijahu ušao dobre vere u pregovore s Palestincima, ali je dodao da je vreme za postizanje sporazuma ograničeno, preneo je Asošiejted pres.

Odnosi Obame i Netanijahua inače su bili napeti baš zbog odnosa prema Iranu i unekoliko su se poboljšali otkako je Obama prvi put u svojstvu predsednika u martu posetio Izrael.

Oni su takođe danas razgovarali o sirijskom građanskom ratu i neredima u Egiptu.

Iznenadni izgledi da diplomatija uspe s Iranom bacili su, međutim, senku na druga pitanja u diskusijama SAD i Izraela.

Netanijahu je dugo skeptičan zbog Obamine sklonosti ka pregovorima s Iranom i zato je vršio pritisak na njega, pokušavajući da objasni da sve to mora biti praćeno kredibilnom pretnjom vojnom akcijom, ako se Teheran približi proizvodnji atomske bombe.

Netanijahu je ponovio nedavna upozorenja SAD i drugim zapadnim zemljama da ih ne zavedu Rohanijeve lepe reči, osmesi i iranska "kampanja osmeha", kako je zovu Izraelci.

Krajnji test budućeg sporazuma s Iranom jeste da li Iran jeste ili nije uništio svoj vojni program, rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: