Smanjuju mrežu ekonomskih atašea

Mreža ekonomskih atašea, koji su pre tri godine poslati u 28 zemalja da lobiraju za srpsku privredu, biće redukovana, a možda i rasformirana, pišu Novosti.

Izvor: Veèernje novosti

Ponedeljak, 30.09.2013.

23:53

Default images

Planirano je da se do sredine naredne godine, kada ekonomskim atašeima ističe mandat, privlačenje stranih investicija i promocija našeg izvoza u najvećoj meri prebaci na ministarstva spoljnih poslova i trgovine, ali i na Privrednu komoru Srbije.

Ove institucije već imaju kadrove i potrebne kapaciteta, a procenjuje se da posebna mreža ekonomskih ambasadora državu godišnje košta oko tri miliona evra, odnosno skoro devet miliona otkako su diplomate počele da rade.

Vlada je već krajem juna povukla sedam savetnika - iz Mađarske, Ukrajine, Slovenije, Hrvatske, BiH, Crne Gore i Makedonije.

"Na mnogim mestima preklapale su se aktivnosti ekonomskih savetnika, PKS, ali i naših diplomata iz MSP, a učinci nisu bili veliki. Narednih meseci redefinisaćemo mrežu ekonomskih atašea, kako bismo videli gde nema interesa da trošimo vreme, energiju i novac, a gde eventualno treba ojačati naše prisustvo", objašnjava za "Novosti" ministar trgovine Rasim Ljajić.

On takođe kaže da su u toku razgovori sa PKS o novom modelu predstavljanja naše privrede u inostranstvu, jer oni u mnogim gradovima u koje su poslati atašei već imaju svoja predstavništva.

I šef diplomatije Ivan Mrkić u vrh prioriteta srpskih ambasadora postavio je lobiranje za privlačenje novih investicija.

Cilj Azija i Afrika

Milan Janković, predsednik Privredne komore Beograda, kaže da će "prepakovan" sistem predstavljanja privrede u inostranstvu doneti znatne uštede, jer komora već ima deset predstavništava u inostranstvu:

"Pogotovo u zemljama regiona, Azije i Afrike treba angažovati firme i privrednike koji su već tamo i koji mogu da lobiraju".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: