Inozemcev: Držite se EU, ne Rusije

Za male zemlje kao što je Srbija bolje je da se okrenu i drže EU nego da očekuju nešto od Rusije, zato što će tako imati više ekonomske koristi, kaže Inozemcev.

Izvor: Danas

Ponedeljak, 30.09.2013.

22:43

Default images

"U EU je bolje organizovan sistem vlasti, institucija i fondova. Možda bi imali koristi i od Rusije, ali ona ne može biti održiva, već samo kratkoročna. U svakom slučaju je sigurnije da se okrenete Evropi, a ne Rusiji", ističe za Danas Vladislav Inozemcev, direktor Centra za postindustrijske studije i profesor moskovskog Fakulteta za državnu upravu.

On dodaje da za zemlje Balkana "nema mnogo izbora" osim približavanja EU, odnosno da ne bi valjalo da se izoluju. Inozemcev navodi da pregovori Beograda i Brisela ne mogu uticati na odnose Srbije i Rusije, jer su oni "dugotrajni".

"Pogotovo ne mogu uticati u ekonomskom smislu, možda pre u političkom. Kao što je, na primer, Hrvatska uvela vize za građane Rusije kada je ušla u EU“, objašnjava Inozemcev, koji je nedavno učestvovao na Beogradskom bezbednosnom forumu.

Na pitanje lista Danas šta misli o tome što je Vlada Srbije angažovala strane stručnjake Dominika Stros Kana i Alfreda Guzenbauera kao savetnike, Inozemcev napominje da su "oni političke figure iz zemalja EU" i da nije siguran da bi mogli da postignu značajnije rezultate trenutno ni u svojim zemljama, a kamoli u drugim.

"Ne verujem da bi angažovanjem stranih eksperata mogao da se reši neki problem, ali, s druge strane, ne mogu da kažem i da ne mogu da pomognu. Čini mi se da politički lideri iz manje razvijenih zemalja zapošljavaju ljude iz EU samo kako bi podigli sebi rejting u domaćoj javnosti", objašnjava Inozemcev.

Prema njegovim rečima, i u Rusiji je devedesetih bio angažovan veliki broj eksperata iz SAD, ali oni nisu ostvarili neke zapaženije rezultate i svi su ih do danas već zaboravili. Iako nije, kako kaže, pristalica Vladimira Putina, smatra da je on mnogo više učinio za razvoj zemlje od stranih stručnjaka. "Bolje je uključiti što više domaćih eksperata, profesora, ekonomista, biznismena koji se najbolje razumeju u situaciju u zemlji, u to kakvo stvari funkcionišu na terenu i koji se razumeju u sistem", naglašava Inozemcev.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: