GR: Vlada ukida pomoć Zlatnoj zori

Grčka vlada je danas podnela parlamentu predlog zakona čiji je cilj uskraćivanje državne finansijske pomoći ekstremnoj, desničarskoj partiji Zlatna zora.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.09.2013.

18:58

Default images

Podsetimo, rukovodstvo te stranke uhapšeno je proteklog vikenda pod optužbom da je delovalo kao kriminalna organizacija.

Vlada je predložila ukidanje pomoći za partiju čiji je ijedan pripadnik njenog rukovodstva, ili skupštinski poslanik, osuđen za krivično delo.

AFP podseća da je grčka policija uhapsila osnivača Zlatne zore i pet istaknutih članova zbog napetosti koja je izbila posle ubistva 34-godišnjeg levičarskog muzičara Pavlosa Fisasa 17. septembra, za koje se sumnjiči pristalica Zlatne zore.

Zlatna zora kategorički odriče bilo kakvo učešće u tom ubistvu.

"Demokratija ne može da finansira svoje rivale", rekao je danas zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Evangelos Venizelos.

"Ukoliko imate kriminalnu organizaciju koja deluje unutar političke partije, moraju da budu ustanovljene sankcije koje se odnose na njeno finansiranje", rekao je on. Prema predlogu zakona, finansiranje Zlatne zore biće ukinuto u zavisnosti od ishoda predstojećeg suđenja njenim pripadnicima, odnosno funkcionerima.

Zamenik tužioca Vrhovnog suda Haralambos Vurliotis rekao je danas da je Zlatna zora "čvrsto hijerarhijski ustrojena struktura, čiji je lider svemoćan po principu koji je koristio Hitler".

U izveštaju istražnog sudije se navodi da je neonacistička partija počela sa napadima 1987. godine, prvo napadajući imigrante, a potom se okrećući i protiv Grka.

Takođe se navodi da su članovi partije obučavani u vojničkom stilu i da su, navodno, počinili desetine krivičnih dela, uključujući ubistva i pokušaje ubistva.

Francuska novinska agencija izveštava da je policija danas nastavila racije na prostorije Zlatne zore, tražeći skrivene zalilhe naoružanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: