LGBT zajednica ostavljena na cedilu

Organizacija Amnesti internešenel kritikovala je danas odluku srpskih vlasti da treći put zaredom zabrane Paradu ponosa u Beogradu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.09.2013.

16:42

Default images

Ova organizacija je ocenila da to predstavlja kršenje zakona i Ustava Srbije i da je time LGBT zajednica ostavljena na cedilu.

"Ponovnom zabranom beogradske Parade ponosa, Vlada Srbije praktično krši međunarodne obaveze koje je preuzela - da jemči osnovna prava slobode izražavanja i slobode okupljanja svim lezbijkama, homoseksualcima, biseksualcima, transseksualcima i interseksualcima u Srbiji", izjavila je zamenica direktora AI za Evropu i centralnu Aziju Jezerca Tigani, navodi se u saopštenju.

Ona je pozvala vlasti Srbije da predstave detaljnu analizu bezbednosnih pretnji, koje je premijer Srbije Ivica Dačić naveo kao razlog za zabranu održavanja Prajda, kao i da hitno sprovedu detaljnu istragu o tim pretnjama.

Jezerca Tigani je, u saopštenju, podsetila da je posao i obaveza Vlade da obezbedi mirna okupljanja, poput Parade ponosa, koja ne bi bila nezakonito ometana.

Ona je ocenila da je zabrana Prajda još "jedna pobeda mržnje, nasilja i diskriminacije", podsećajući da je EU u više navrata pozivala Srbiju da obezbedi nesmetano održavanje tog događaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: