SNS: Izbori nisu tabu tema

Da li će, osim lokalne vlasti u glavnom gradu, građani birati i novi saziv Skupštine Srbije, pitanje je o kojem bi trebalo da odluči vladajuća koalicija.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.09.2013.

16:07

Default images

Dok u SNS-u ne odbacuju mogućnost da će prevremenih izbora u 2014. godini biti, u SPS za sada ćute.

Da li će 2014. biti izborna godina? Sudeći prema mišljenju prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića, izlazak na birališta nije neophodan, al nije ni nemoguć.

Naprednjaci ponavljaju da izbori u ovom trenutku nisu prioritet, ali i da ima stranaka koje te izbore traže.

"Izbori na republičkom nivou nisu nemogući i nisu neka tabu tema ukoliko na drugi način kroz dnevnopolitičko delovanje ne mogu da se realizuju određeni koncepti. Postoje bolne stvari koje ćemo morati jednostavno da realizujemo u procesu opšte reorganizacije države Srbije u svim segmentima, a moguće je da ne misle svi kao mi. Zbog toga krajnji sud trebalo bi da imaju građani. Da li će to biti ili ne to ne zavisi samo od nas i najmanje od nas zavisi", kaže Igor Mirović, potpredsednik SNS.

Zajedno ili na odvojenim listima, pitanje je koje se, na pomen izbora, pa još i vanrednih, postavlja opoziciji. I u Demokratskoj stranci i LDP-u spremni su za razgovore u opozicionom bloku, dok je, kažu, rano da se govori i o zajedničkom nastupu.

"Nije se razgovaralo o eventualnim predizbornim koalicijama s obzirom da nije stvar da li ćemo mi građanima ponuditi jednu izbornu listu ili dve, tri ili pet. Mnogo je važnije sa kakvom će svaka od naših stranaka ponudom izaći. I to upravo jeste osnovni razlog zbog kog treba raspisati izbore", navodi Aleksandra Jerkov, portparolka DS.

Funkcioner LDP Bojan Đurić kaže da vremena za dogovor još ima.

"Ako opozicija želi da se na ozbiljan način integriše i da radi na ozbiljan način, onda moramo da se dogovorimo oko konkretnih političkih planova. Ja mislim da vremena ima i da u paniku ne treba upadati, ali da ne treba već danas govoriti o koalicijama, listama i tako dalje", kaže Đurić.

Ne pominju se kao deo mogućeg zajedničkog opozicionog bloka, ali su za izbore. U stranci Vojislava Koštunice smatraju da bi, istovremeno sa izborima u Beogradu, trebalo da budu održani i vanredni parlamentarni izbori. Građani bi, kako navode u DSS-u, želeli nastavak ovog puta ili, kako navode, političku neutralnost, koja znači prekid pregovora sa Evropskom unijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: