Ko stoji iza Zlatne zore?

Sledbenik diktatora i žena koja opisuje migrante kao "niža bića", to je moćni par koji stoji iza ultradesničarske grčke stranke Zlatna zora.

Izvor: Tanjug

Subota, 28.09.2013.

23:57

Default images

Ova desničarska stranka je na udaru akcije hapšenja posle ubistva antifašistički orijentisanog muzičara.

Grčka policija uhapsila je 16 članova ultradesničarske partije Zlatna zora, uključujući i lidera Nikosa Mihaloliakosa i izdala još 35 naloga za hapšenje.

Lider Zlatne zore Nikos Mihaloliakos (56), koji je u subotu uhapšen zajedno sa četiri poslanika i devet članova te partije, bivši je kadet i poklonik nekadašnjeg grčkog diktatora Jorgosa Papadopulosa, sa kojim je provodio vreme u zatvoru krajem 1970-ih gde se našao zbog bombaškog napada.

Njegova supruga Eleni Zarulija, koja mu se pridružila u parlamentu juna 2012. godine, privukla je veliku pažnju kada se pojavila sa prstenom u obliku kukastog krsta, vojnog simbola oružanih snaga nacističke Nemačke, navodi AFP.

U govoru u parlamentu, ona je rekla da su ilegalni imigranti izveli "invaziju" na Grčku, donoseći "svakojake bolesti".

Njihova porodica potiče sa Peloponeza, izrazito desničarski orijentisane oblasti Grčke, a čak je i njiova ćerka Uranija (25) pozvala članove da "daju sve" za "svetu" ideologiju stranke.

"Zapitajte se da li ste spremni da umrete za ono u šta verujete... Zapitajte se koliko daleko ste spremni da idete", napisala je ona u poruci na internetu ranije ovog meseca.

Mihaloliakos, koga je najpre bivši diktator Papadopulos izabrao da vodi podmladak ekstremno desničarske grupe EPEN posle poraza hunte, osnovao je Zlatnu zoru sredinom 1980-ih i postao jedan od partijskih lidera u Grčkoj koji su najduže istrajali.

Njegova prva funkcija je bilo mesto člana gradskog veća u Atini 2010. godine, gde je na zasedanjima učestvovao u pratnji telohranitelja, a snimljen je i kako se izruguje jednom levičarskom protivniku fašistickim pozdravom.

Ova stranka, čiji je slogan "krv i čast", sledi režim u strogom vojničkom stilu. Njeni članovi paradiraju obučeni u crne košulje i maskirne pantalone, a pred članovima višeg ranga u obavezi su da zauzmu stav "mirno".

U vreme osnivanja i godinama nakon toga, Zlatna zora je u svojim stranačkim publikacijama glorifikovala je Adolfa Hiltera i ratne običaje nacističke Nemačke.

U jednom od starijih tekstova te stranke, koji je u maju u parlamentu pročitao jedan levičarski poslanik, Hitler je nazvan "vizionarom nove Evrope".

"Vera u firerove reči i vera u pobedu raste u našim srcima. Borba se nastavlja, budućnost je naša", navodi se u tom tekstu.

Ova retorika je kasnije ublažena pošto je partija prilagodila svoje poruke kako bi bolje odgovorila na zabrinutost grčkih glasača zbog stroge štednje i ilegalne imigracije.

Pa čak i tada, u maju 2012. godine, Mihaloliakos je u jednom intervjuu porekao holokaust, rekavši da "krematorijuma nija bilo, kao ni gasnih komora, i da je sve to laž".

Nekada na marginama grčke politike, Zlatna zora, koja je pre samo par godina beležila 19.000 glasova, u junu 2012. dobila je više od 426.000 glasova nakon što je obećala da će "očistiti zemlju" od iliegalnih imigranata.

Zlatna zora je svoju reputaciju tokom prošle godine jačala tako što je organizovala dobrovoljne akcije raspodele hrane siromašnim Grcima, a donedavno je, prema anketama, uživala naklonost više od 10 odsto glasača, što je čini trećom najpopularnijom strankom u zemlji.

Sada poričući bilo kakvu srodnost sa neonacistima, Zlatna zora nemilosrdno napada vladajuće stranke kao "izdajice" i "lopove", raspirujući rasprostranjeni gnev prema nizu konzervativnih i socijalističkih vlada koje su dovele Grčku do ivice bankrota 2010.godine.

Zanimljivo je i to da su, kako je prošle godine preneo grčki dnevnik "Etnos", Mihaloliakos i njegova žena posedovali "hotel za seks" u centru Atine sve do uoči nacionalnih izbora.

Upitan da li je to istina, Mihaloliakos je kasnije priznao da je njegova supruga vlasnica 15 odsto hotela, ali je rekao: "Ne znam kakav je to hotel. Mi sa tim nemamo ništa".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: