Nema Parade ponosa

Beograd -- Parada ponosa u Beogradu, koja je bila zakazana za subotu, ipak neće biti održana, odlučio je Biro za koordinaciju bezbednosnih službi.

Izvor: B92
Podeli

Sednica koju je zakazao šef Biroa Aleksandar Vučić počela je u 16 časova i trajala je nekoliko sati. Na sastanku su bili šefovi svih službi bezbednosti kao i predstavnici tužilaštva.

Sednici je prisustvovao i premijer Ivica Dačić koji je za RTS rekao da ovo nije kapitulacija države pred huliganima.

Ko je sve odlučivao

U proširenom sastavu Biro za koordinaciju bezbednostnih službi koji je odlučio da se ne održi Parada ponosa ali i da se zabrane svi skupovi zakazani za subotu bilo je 12 članova: Rodoljub Milović - načelnik UKP-a, Veselin Milić - šef beogradske policije, Milorad Veljović - direktor policije, Dragan Marković - zamenik direktora BIA, Milorad Simić - savetnik predsednika Srbije Tomislava Nikolića, Ivica Tončev - savetnik premijera Srbije, Svetko Kovač - šef VBA, Dragan Vladisavljević - šef VOA, Zagorka Dolovac - republički javni tužilac, Miljko Radisavljević - specijalni tužilac za organizvani kriminal, Nikola Selaković - ministar pravde i Aleksandar Vučić - prvi potpredsednik vlade i šef Biroa.

Premijer Srbije Ivica Dačić došao je naknadno na sednicu Biroa pošto je prekinuo zvaničnu posetu Grčkoj.

Odluka da ne bude održana Parade doneo je jednoglasno prošireni sastav Biroa za koordinaciju bezbednostnih službi. Takođe, zabranjeno je održavanje i svih drugih skupova najavljenih za sutra.

Tokom trajanja sastanka pojavile su se nezvanične informacije da je navodno na početku sastanka 6 članova Biroa bilo za održavanje, a 6 protiv održavanja Prajda. U iščekivanju odluke o održavanju Prajda u centru Beograda bile su raspoređene jake policijske snage.

Vučić je ranije danas rekao da će odluka o održavanju Prajda biti doneta na osnovu bezbednosne procene i u interesu građana.

Organizatori Parade ponosa najavili su da je sve spremno za njeno održavanje ističući da očekuju da će šetnja biti održana. Oni su Paradu bili zakazali za subotu 28. septembra za 10 sati kao šetnju oko parka Manjež.

Odluku o održavanju Prajda čekala i policija, koja se priprema za svaki slučaj i prema nekim procenama, Paradu ponosa bi trebalo da obezbeđuje 6.500 policajaca, što bi bilo najbrojnije angažovanje policije u istoriji glavnog grada.

Istovremeno i pripadnici više desničarskih organizacija zakazali su za subotu više skupova u vreme održavanja Parade ponosa, ali je pitanje da li će i ti skupovi biti održani zbog mogućnosti da ugrožavaju bezbednost građana.

Član organizacionog odbora Parade ponosa Goran Miletić kaže za B92 da se nada da je sednica Biroa za koordinaciju službi bezbednosti tehničkog karaktera i da će se na njoj govoriti o bezbednosti, a da to nije neka nova sednica, na kojoj se razmatra zabrana Prajda.

Prajd nije zapisan na spisku uslova za EU, ali neodržavanje može da ima snažne posledice, jer bi time bilo narušeno osnovno pravo na okupljanje, rekao je Miletić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 175 idi na stranu