Irinej: Čega se pametan stidi...

Beograd -- Srpski patrijarh Irinej je poručio da je SPC protiv održavanja Parade ponosa i dodao da na nju gleda "crno da crnje ne može od toga biti".

Izvor: Nedeljnik
Podeli

Crkva i država moraju da urade nešto u cilju podsticaja nataliteta, kao i duhovne i moralne obnove srpskog naroda, naveo je patrijarh.

Osvrnuvši se na LGBT populaciju u Srbiji u, kako se navodi, nikad oštrijem tonu, patrijarh je u "Nedeljniku" osudio njihov pokušaj organizacije gej parade u Beogradu.

Upitan šta bi poručio tim mladim ljudima iz LGBT populacije, koji planiraju šetnju beogradskim ulicama, patrijarh je rekao:

"Čega se pametan stidi, budala se ponosi".

Patrijarh Irinej, međutim, nije želeo da se izjasni o tome da li su se državne vlasti konsultovale sa Srpskom pravoslavnom crkvom o organizovanju parade i da li on očekuje nemire i nasilje u Beogradu ako Parada bude održana.

"U našem tragičnom vremenu ništa nije tako ugroženo kao brak i porodica. I brak i porodica se planski ruše, a posebno gej paradom", rekao je patrijarh.

On je dodao da srpskom narodu nedostaje samo još, kako je rekao, ta pošast, pa da nestanemo s lica zemlje.

"Porodica je osnovna ćelija društva i naroda. Zdrava porodica je osnov za zdravo društvo, zdrav narod, zdravu prosvetu, zdravu kulturu", naveo je srpski patrijarh Irinej i zaključio da je krajnje vreme da Crkva i država urade nešto zarad podsticanja nataliteta i duhovne i moralne obnove srpskog naroda, naveo je patrijarh SPC.

Parada ponosa je u Beogradu zakazana za subotu 28. septembra, ali MUP još nije objavio da li bezbednosne procene dozvoljavaju njeno održavanje.

Organizatori Parade ponosa kazali su na današnjoj konferenciji za novinare da će šetnja na Paradi biti održana u subotu 28. septembra.

Međutim, oni su istakli da još nema bezbednosne procene, tako da je zabrana Prajda i dalje opcija.

Premijer Ivica Dačić je juče rekao da policija treba da dostavi bezbednosnu procenu najkasnije 24 sata pre održavanja Parade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 175 idi na stranu