Smenjen Đilas - šta dalje?

Smenom Dragana Đilasa s mesta gradonačelnika Beograda pala je i gradska vlada, ali svi ostaju na dužnosti i obavljaju svoje poslove do izbora novog rukovodstva.

Izvor: B92

Utorak, 24.09.2013.

16:52

Default images

Aktuelni saziv ima rok od 30 dana za izbor novog gradonačelnika, a do tada dosadašni članovi Gradskog veća i kabineta gradonačelnika obavljaju tehničke poslove.

Ukoliko u tom roku ne bude sazvana nova sednica gradskog parlamenta i ne bude izabran novi gradonačelnik, uvodi se privremena uprava koju imenuje Vlada Srbije.

To je u stvari privremeno veće od pet članova koje će upravljati gradom. To veće funkciju obavlja dva meseca, a nakon toga se raspisuju izbori. Za izbor predsednika Skupštine Beograda ne postoje rokovi.

Zahtev za razrešenje Đilasa podneli su SNS i DSS, a za smenu su glasali odbronici SPS-JS i PUPS-a, ukupno njih 60.

Šef beogradskih naprednjaka Nebojša Stefanović kaže da se u SNS-u još nije razgovaralo o načinu upravljanju Beogradom u narednom periodu nakon smene Đilasa, ali je poručio Beograđanima da će grad funkcionisati i bolje nego za vreme vlasti Đilasa.
Nebojša Stefanoviæ, šef beogradskih naprednjaka (Tanjug)
SNS će, prema njegovim rečima, stvoriti ozbiljan tim za Beograd, koji će raditi na smanjenju duga u glavnom gradu i SNS će se odgovorno odnositi prema Beogradu.

Stefanović, koji je predsednik Skupštine Srbije, rekao je i da se u SNS još nije razgovaralo o budućem kandidatu, ali da ta stranka ima mnogo onih koji mogu da vode Beograd, a ne da budu menadžeri koji će se "slikati sa mačkama i kučićima".

Šef odbornika SNS Aleksandar Jovičić kaže da će o svakom daljem koraku odlučivati najviši organi SNS-a.
DSS odluèuje da li æe u gradu saraðivati sa SNS i SPS (Tanjug)
DSS još nije sa SNS i SPS razgovarala o tome šta će se dešavati u Beogradu nakon smene gradnačelnika Đilasa, a stranački organi će doneti odluku da li će DSS biti uključen u neku koaliciju u Beogradu.

Šef odborničke grupe DSS-a Andreja Mladenović naveo je dve opcije - ili privremene mere ili neku novu većina, a koja će od tih opcija biti primenjena, kako je rekao, videće se u narednom periodu.

On očekuje da će biti dovoljno ozbiljnosti da sistem u Beogradu funkcioniše i nada se da neće biti onih koji će pomisliti da posle razrešenja Đilasa grad treba da stane. DSS je, kako je rekao, pet godina istrajno ukazivao na sve probleme i nedostatke vladavine Dragana Đilasa.

Odbornik SPS-a Nikola Nikodijević izjavio je da se socijalisti zalažu za to da se sledeće godine na proleće održe izbori za grad Beograd.

On je najavio da će već od sutra početi razgovori sa SNS i drugim strankama o daljem funkcionisanju gradske vlasti. Precizirao je da su moguće opcije - prekomponovanje vlasti sa ograničenim rokom na tri ili šest meseci ili uvođenje privremenih mera.
Božidar Ðeliæ i Tatjana Pašiæ (Beta)
Odbornik DS-a Božidar Đelić kaže da razrešenje Dragana Đilasa označava momenat za početak kampanje i tvrdi da će za šest meseci lider demokrata ponovo biti gradonačelnik.

Đelić je novinarima u Skupštini grada Beograda rekao da je na prethodnim "veoma personalizovanim izborima" Đilas pobedio lidera SNS Aleksandra Vučića i da je današnjim "prekombinovanjem" prekršena izborna volja građana.

"DS smatra ovaj momenat početkom naše kampanje za sve građane Beograda da ponovo bude uspostavljena njihova jasno izražena izborna volja - da kažemo da za šest meseci niko ne sme ovako da se igra sa voljom Beograđana i veoma dobro znamo da ćemo kao gradonačelnika vratiti onoga koga oni žele, a to je Đilas i DS", poručio je Đelić.
PUPS je glasao za smenu Dragana Ðilasa (Foto: Fonet)
On je rekao da i samo glasanje, koje je obavljeno tajno, pokazuje kakvo je stanje "u toj nazovi novoj koaliciji" i da nemaju ni minimum međusobnog poverenja.

Đelić je današnje glasanje nazvao "rađanjem paravana demokratije", aludirajući na to da su neki odbornici koji su glasali činili to iza paravana, dok neki nisu koristili paravan.

Demokratska stranka neće pozvati Beograđane na proteste zbog načina na koji je smenjena gradska vlast, jer ne želi da u glavnom gradu raste napetost, ali traži vanredne izbore, izjavio je funkcioner DS Borislav Stefanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

81 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: