Zemun dokaz da Đilas treba da ode

Beograd -- Šef odbornika SNS-a Aleksandar Jovičić kaže da je među građanima Beograda nastala "toliko uzavrela atmosfera" da je promena vlasti neophodna.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

On je na početku sednice Skupštine grada Beograda, na kojoj je obrazlagao razloge zašto su SNS i DSS podneli inicjjativu za smenu Dragana Đilasa, rekao da su presudni, u stvar,i bili lokalni izbori u Zemuni, gde su demokrate imale oko osam odsto glasova, što je dokaz da su izgubili legitimitet u prestonici.

"Lokalne izbore u Zemunu možemo da uzmemo kao reper za situaciju u Beogradu. Đilas nije smeo da bude nosilac liste u Zemunu, jer su možda smatrali da tako ne bi osvojili ni osam odsto glasova", rekao je Jovičić.

Šef beogradskih naprednjaka Nebojša Stefanović rekao je novinarima ispred skupštine grada da će na sledećim izborima u Beogradu DS biti "ubedljivo potučena", da će imati ispod 15 odsto glasova i da će imati rezultat kao u Zemunu.

Stefanović koji je predsednik Skupštine Srbije, u javnosti se pominje da je mogući kandidat SNS-a za gradonačelnika Beograda.

On je nabrajao loše rezultate vlade sadašnje gradske vlasti i naveo da su demokrate u Beogradu uništile domaću privredu, za šta je kao primer naveo kupovinu stranih autobusa umesto "Ikarbusovih".

Jovičić tvrdi da se DS navodno zalagala za suštinsku decentralizaciju, do koje nije došlo jer je grad raspolagao sa 87 milijardi dinara, a sve opštine sa 11 milijardi dinara.

"Deklarativno se DS zalagala za decentralizaciju, a uspeli su i matičare da centralizuju i da sve bude pod patronatom Dragana Đilasa, što je skandalozno", rekao je Jovičić i dodao da je Beograd dužan 900 miliona evra jer su krediti podizani pod komercijalnim uslovima.

On je rekao i da DS "upumpava 450.000 evra mesečno firmi Apeks" i da nema objašnjenja za to ko stoji iz sistema "Bus-plus".

Jovičić je poručio odbornicima DS da se nada da će biti konstruktivna opozicija i da će se javljati za reč.

Prema njegovim rečima, Đilas je juče uspeo da proda firmu "Dajrekt medija", ali da treba da objasni kako ju je stvorio.

Aleksandar Jovičić kaže i da je predlog za razrešenje gradonačelanika Beograda Dragana Đilasa u skladu sa zakonom i Statutom grada i da jedva čeka izbore na kojima će, kako kaže, SNS ubedljivo pobediti.

On navodi i da je Srbija demokratsko-pravna zemlja koja želi da se modernizuje i da neće menjati izborne zakone pred izbore, kao što je Đilas predložio da se gradonačlanici biraju neposredno.

"Danas kada je DS uzeo osam odsto glasova u Zemunu, Đilas traži strateški način da se promeni izborni zakon i traži neposredan izbor gradonačelnika", rekao je Jovičić i dodao da je Skupština grada najviši organ u gradu, koja može da razreši gradonačelnika.

"To je demokratija, koju tako često pominjete", obratio se Jovičić odbornicima DS.

Komentarišući izjave odbornika te stranke Božidara Đelića na današnjoj sednici da se incijativom za smenu gradonačelnika krši izborna volja gradjana, Jovičić je rekao da je spreman da zajedno sa Đelićem udje u gradski prevoz i da vidi kome će više gradjana da kaže "dobar dan".

Jovičić je rekao i da se naježio dok je slušao Đelića, dok je za Đilasa rekao da je on "polu-bog" u Demokratskoj stranci.

"Nemojte vi Đeliću da govorite o Beogradu, jer malo ste pomešali ingerencije, pošto ste i poslanik u Skupštini Srbije. Posle ćete biti i u nekoj opštini, a na kraju u mesnoj zajednici", rekao je Jovičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 192 idi na stranu