Posle 5 sati rasprave smenjen Đilas

U Skupštini Beograda nakon više od 5 sati rasprave tajnim glasanjem smenjen gradonačelnik Dragan Đilas. "Za" glasali odbornici SNS, DSS, SPS i PUPS.

Izvor: B92

Utorak, 24.09.2013.

00:25

Default images

Sednica je počela u 10h, kada joj je prisustvovalo 106 od 110 odbornika.

Na početku sednice nije bio gradonačelnik Đilas, ali je stigao na nastavak, nakon što je usvojen dnevni red. Odbornici su prvo glasali o izmenama dnevnog reda po kojima je predviđeno da Đilasova smena bude četvrta tačka dnevnog reda. Za to je glasao šef odbornika PUPS-a Milan Krkobabić.

U Skupštini Beograda nakon rasprave o predlogu za razrešenje gradonačelnika Đilasa uslediće tajno glasanje, što je uobičajena procedura predviđena Statutom grada. Glasanje se očekuje oko 16 časova.

Šef odbornika naprednjaka Aleksandar Jovičić je na početku sednice obrazložio razloge za smenu, rekavši da je među građanima Beograda nastala "toliko uzavrela atmosfera" da je promena vlasti neophodna.
Odobrnici SNS-a glasaju za stavljanje taèke smene Dragana Ðilasa na dnevni red (Tanjug)
On kaže da su lokalni izbori u Zemunu, gde su demokrate imale oko osam odsto glasova, dokaz da su izgubili legitimitet u prestonici.

"Lokalne izbore u Zemunu možemo da uzmemo kao reper za situaciju u Beogradu. Đilas nije smeo da bude nosilac liste u Zemunu, jer su možda smatrali da tako ne bi osvojili ni osam odsto glasova", rekao je Jovičić. Ta tačka je stavljena na dnevni redi sa 57 glasova za. Za takav dnevni red je glasao i Milan Krkobabić. Zatim je određena pauza od 20 minuta da se konstatuju ostavke odbornika koji više nisu u Skupštini Beograda, poput Aleksandra Antića, koji je sa mesta predsednika gradske skupštine otišao na mesto ministra saobraćaja u Vladi Srbije.

Sednica je nastavljena u 11.25 kada je odobrnik DSS-a Nebojaš Bakarec počeo da obrazlaže razloge za smenu gradonačelnika i kao ključni razlog ističe projekat izgradnje metroa. Na sednicu je došao i Dragan Đilas.

Đilas, koji nije prisustvovao početku sednice, oglasio se na Tviteru, gde je napisao da je ponosan na Beograd, koji je aktuelna gradska vlast razvijala uz podršku svih građana.

"Ponosan na Beograd koji smo razvijali uz podršku svih vas. Pogledajte uradjeno na http://boljibeograd.rs", naveo je Đilas na svom nalogu na Tviteru i poručio da se tim koracima gradi i bolja Srbija.

Đilas je zatim novinarima rekao da njegova smena nema veze sa onim što su on i njegov tim uradili za poslednjih pet godina, več je to politički odgovor na to da zemlja polako klizi u diktaturu i jednopartijski sistem.
Odbornik DS Božidar Đelić odgovorio je da opozicija u Beogradu obmanjuje javnost imaginarnim ciframa i kazao da će smenjivanjem Đilasa SNS i DS S uvesti Beograd u "vanredno stanje".

Đelić je kazao da će Đilas pobediti na narednim izborima ukoliko bude smenjen danas i ocenio da je PUPS ucenjen kako bi podržao smenu gradonačelnika.

Odbornik SPS-a Nikola Prelević najavio je da će socijalisti podržati smenjivanje Đilasa zbog toga što je to racionalna odluka, u interesu Beograđana.

"Potrebno je da vlast u Beogradu i vlast u Republici budu identične jer nema dobre saradnje kada su vlasti u gradu i Republici dva konkurenta", kazao je Prelević.

On je poručio da socijalisti time ne okreću leđa svojim partnerima - DS i SDPS-u Rasima Ljajića, već da vode računa o interesu Beograđana. "Nesporno je da je bilo i problema u vođenju Beograda i da situaciju treba popraviti", rekao je Prelević.

U SPS-u se zalažu za to da se sledeće godine na proleće održe izbori za grad Beograd.

SNS i DSS su juče podnele zahtev za Đilasovu smenu. Beogradska skupština ima ukupno 110 odbornika, a za smenu je potrebno 56.

SNS, DSS i SPS zajedno imaju 55 odbornika i pitanje je bilo odakle će privući još jednog kako bi imali većinu za smenu Đilasa. Glavna nedoumica bila je da li će PUPS glasati za smenu, ali je svaku sumnju otklonio Milan Krkobabić, koji je rekao da će glasati za smenu.

Naprednjaci tvrde da imaju tu većinu. DSS očekuje da će gradonačelnik Beograda u utorak biti smenjen, ali da njihovo glasanje za smenu ne znači automatsku koaliciju sa SNS i SPS.
DSS zajedno sa SNS podneo zahtev za smenu Ðilasa - Andreja Mladenoviæ (Tanjug)
Nakon formiranja Vlade Srbije raspored snaga u gradskoj skupštini izgleda malo drugačije nego odmah posle izbora 6. maja prošle godine kada je ubedljivu pobedu odnela DS u personalizovanoj kampanji Dragana Đilasa. SNS je tada za gradonačelnika kandidovao Aleksandra Vučića. Kako je stranka Rasima Ljajića SDPS, koja je bila na izbornoj listi DS-a, ušla u republičku vlast sa SNS i SPS, broj odbornika u gradskom parlamentu se ovako raspodelio:

  • DS – 46
  • SNS - 37
  • SPS - 9
  • DSS - 9
  • PUPS - 4
  • SDPS – 4
  • Jedan nezavisni odobrnik Goran Mandić, koji je ušao na listi DSS-a, a zatim istupio iz stranke i poslaničkog kluba.
Nakon što je visoki funkcioner SPS-a Aleksandar Antić otišao sa mesta predsednika Skupštine grada Beograda u Vladu Srbije na mesto ministra saobraćaja, otvorilo se pitanje opstanka aktuelne vlasti u glavnom gradu.

Po zakonu, ukoliko do 25. septembra ne bude imenovan novi predsednik Skupštine grada, vlada može da uvede privremene mere koje bi zatim bile put ka raspisivanju vanrednih izbora za Beograd.
Odbornici DS-a u Skupštini grada Beograda (Tanjug)
Inače, prema ranije utvrđenom dnevnom redu, pred odbornicima je trebalo da se nađu i Predlog odluke o izmenama i dopunama Odluke o finansiranju nastavnika razredne nastave angažovanih za obavljanje poslova u produženom boravku učenika trećeg i četvrtog razreda osnovnih škola, Predlog odluke o auto-taksi prevozu, kao i Predlog odluke o zadovoljavanju potreba i interesa građana u oblasti sporta u Beogradu.

Na dnevnom redu je i Predlog dopune Programa uređivanja i davanja u zakup građevinskog zemljišta za 2013. godinu, nekoliko predloga planova detaljne regulacije, kao i predlozi odluke o vodosnabdevanju i promeni naziva pojedinih ulica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

201 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: