Omladina SPS podržala Paradu ponosa

Beograd/Novi Sad -- Omladina SPS podržala održavanje Parade ponosa u Beogradu, istakavši da je to jedan od oblika izražavanja prava na različitost svih građana Srbije.

Izvor: Tanjug
Podeli

Kako se navodi u saopštenju omladine SPS-a, prihvatanjem i integrisanjem svih građana Srbije, bez obzira na njihova lična svojstva, stvoriće se jače društvo koje će lakše da odgovori na sve izazove s kojima se Srbija suočava.

"Obaveza nas mladih socijalista je da u duhu levičarske solidarnosti pošaljemo jasnu poruku da su svi naši sugrađani jednaki pred zakonom", navodi se u saopštenju.

Održavanje Parade danas su podržale i organizacije civilnog sektora u Nišu.

Posredstvom video mosta predstavnici NVO u Nišu obratili su se kolegama u Beogradu u prisustvu novinara sa obe strane i uputili zahtev državi da učini sve kako parada ne bi bila otkazana kao prethodne dve godine ili kako ne bi doživela sudbinu parade iz 2010. godine.

"Već treću godinu zaredom dajemo podršku Paradi ponosa. Upućujemo i poruku državi da je dužna da omogući jedno od osnovnih ljudskih prava, a to je pravo na okupljanje i izražavanje. Ovo je samo jedan od načina na koji će organizacije civilnog društva iz Niša podržati paradu u Beogradu", rekao je za Tanjug Dragan Đorđević, koordinator mreže odbora za ljudska prava u Nišu.

Milan Stefanović iz "Protekte", podsetio je da je nedavno u Beogradu održana fudbalska utakmica reprezentacija Srbije i Hrvatske, ocenjena kao događaj visokog rizika, i da je uz angažovanje organa bezbednosti - oko 4.000 policajaca - sve prošlo u najboljem redu.

"U pitanju je politička volja i mi ne smemo dozvoliti da od volje političara zavisiti ispunjavanje osnovnih ljudskih prava", rekao je Stefanović.

Kao deo podrške održavanju Parade ponosa, u Nišu će biti organizovani volonteri koji će naredne subote u Beogradu pomoći u organizaciji, ali i učestvovati u šetnji. Ljupka Sibinović iz Centra za razvoj civilnih resursa rekla je ovom prilikom da će i ona, zajedno sa kolegama iz Niša i Beograda, u subotu biti deo Parade ponosa u Beogradu.

I omladina Lige socijaldemokrata Vojvodine i podmladak Socijaldemokratske unije danas su podržali održavanje "Parade ponosa" najavljene za 28. septembar u centru Beograda.

Te dve stranke u zajedničkom saopštenju su istakle da "zajedničkim stavom želimo da pokažemo da postoje pitanja oko kojih bi svi trebalo da se usaglase bez obzira na političke razlike".

Ukazuje se i da omladina te dve stranke "kada je u pitanju poštovanje ljudskih prava, veruju da je to jedan od preduslova za modernizaciju društva.

"Pravo na slobodu okupljanja mora da bude garantovano svim građanima i građankama Srbije, dokle god ne vređaju druge i pozivaju na mržnju i nasilje", ističe se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 175 idi na stranu