SPS će glasati za smenu Đilasa

Premijer Srbije i lider SPS-a Ivica Dačić rekao je da će SPS svakako podržati inicjativu SNS-a i DSS-a za smenu gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.09.2013.

16:28

Default images

On je gostujući u vestima u 16h rekao da nije tačno da SPS ćuti i neće da se izjasni o tom pitanju, već da je samo čekao zvaničnu inicijativu. Dačić je odbacio argumentaciju da zahtev za Đilasovu smenu nije demokratski. "To je potpuno suludo, jer smo i 2008. godine morali da upodobimo gradsku vlast sa repuličkom", naveo je Ivica Dačić gostujući u vestima u 16 TV B92.

"I SPS će svakako podržati tu inicijativu zato što Srbija nije suočena prvi put sa takvim zahtevom za prekompoziciju gradske vlasti. Podsetiću na konstituisanje gradske vlasti 2008. godine, kada smo imali potpisan dogovor sa Koštunicom i Vučićem i kada mi je Boris Tadić rekao da ako Đilas ne bude bio gradonačelnik Beograda, neće biti republičke vlade između DS-a i SPS-a", rekao je Dačić u razgovoru sa Ljubicom Gojgić. "Ja sam tada navukao pet godina mržnje Aleksandra Vučića i četiri godine napada dok su se međusobno DS i SNS sve to vreme dogovarale."

On je podsetio da je na nivou više desetina opština u Srbiji bilo prekomponovanja vlasti i usklađivanja sa republičkom i da je to rađeno u vreme kada je DS bila najveća stranka.

Upitan zašto se čekalo godinu na smenjivanje Đilasa, Dačić je ponovio da nije bilo incijative za tako nešto.

"Podsetiću i na ambivalentan odnos između SPS-a i DS-a kao da dok smo mi držali Đilasa na vlasti u Beogradu da s druge strane Đilas nije propuštao priliku da hvali Vučića i PUPS i kritikuje SPS i mene", kaže Dačić.

On je rekao i da ne razume kako i zašto neko podrazumeva da je SPS u obavezi da bilo koga podržava po cenu da time ugrožava svoj i viši politički interes.

Upitan šta SPS dobija smenjivanjem Đilasa, Dačić se zapitao šta su socijalisti dobili dolaskom Đilasa na vlast pre pet godina.

"Mi smo tada navukli pet godina Vučićeve mržnje. Ono šta ja hoću da kažem jeste da ko se mačem služio od mača će i poginuti. Ja sam duboko politički surov i to je politička realnost."
Dačić nije hteo da odgovori na pitanje šta će biti sa Beogradom, ko će biti novi gradonačelnik, da li će se ići na nove izbore ili u prekomponovanje vlasti u Beogradu, već je rekao samo da postoje jasne procedure i da će se tek videti šta će biti, a da se on time nije bavio.

"To je tema za one koji će dalje činiti većinu u Skupštini grada. Ne pita se više Đilas da li će biti izbora, od sutra, ako više ne bude gradonačelnik", rekao je Dačić.

On je dodao da u roku od 30 dana posle razrešenja treba da se bira gradonačelnik.

"Kada me je 2008. godine Tadić naterao da izaberem Đilasa i porušim dogovor sa Vučićem i Košutnicom, ja sam rekao - u redu, i to sam tad rekao i Vučiću i zato se on s pravom ljutio na mene. Ja sam imao četiri godine napada dok su se međusobno dogovarale DS i SNS. Ja ne znam da li se oni i sada i dalje dogovaraju, samo hoću da kažem da sam ja 2008. godine ispao grbav zato što Vučić nije bio gradonačelnik, a oni su međusobno imali dobre odnose", rekao je Ivica Dačić gostujući u vestima u 16 TV B92. Govoreći o medijskim napisima protiv direktora policije Milorada Veljovića, Dačić je rekao da time treba da se bave institucije, ali da MUP funkcioniše bolje nego što se predstavlja u medijima, ali da ne trebe bežati od problema.

"Šta god se pojavi u novinama, kao što su informacije o nekim zloupotrebama, institucije treba da rade svoj posao", rekao je Dačić.

On je obračune sa pojedincima preko medija opisao kao "ružne navike koje ne donose ništa dobro policiji".

Na pitanje zašto se nije oglasio povodom napada protiv direktora policije, Dačić je rekao: "Još samo ja treba da budem učesnik u 'Farmi'?"

"Mi smo, nažalost, pretvorili naš medijski prostor u tako nešto", kazao je Dačić.

On je istakao da kada direktor policije dostavi zahtev za nečije razrešenje, moguće je ili taj zahtev prihvatiti ili tražiti smenu samog direktora, i da do sada nije učinio ništa suprotno mišljenju Veljovića.

Dačić je dodao i da misli da bi bilo bolje da čelnici u MUP-u ne daju tek tako izjave u medijima, već da treba da bude kao u vojsci, gde ne može da priča svako kad hoće i šta hoće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: