Haški tribunal u pat poziciji

Umesto da odbrojava dane do objavljivanja presude posle najdužeg suđenja u istoriji Haškog tribunala, lider radikala Vojislav Šešelj je "na čekanju".

Izvor: Veèernje novosti

Petak, 20.09.2013.

23:03

Default images

Ne samo da se ne zna u kom će se smeru nastaviti ovo deceniju dugo suđenje, nego se i sama situacija u kojoj se našlo veće predvođeno sudijom Žan-Klodom Antonetijom sve sa Šešeljem i tužilaštvom ne nalazi u pravilima po kojima funkcioniše Tribunal.

Pre svega, Pravilnik o postupku i dokazima koji reguliše postupak pred Tribunalom, ne poznaje termin „diskavlifikacija sudije“ - epitet koji je dobio danski delilac pravde Frederik Harhof posle objavljivanja pisma kojima je doveo u sumnju svoju nepristrasnost. Umesto toga, regulisani su „izuzeće sudije“ do koga dolazi kada sudija ima lični interes u predmetu ili kada ima ikakvu vezu koja bi mogla da utiče na njegovu nepristrasnost. Pored toga, propisano je i „odsustvo sudije“ koje postoji zbog „bolesti ili drugih hitnih ličnih razloga ili službenog posla za sud“.

Samim tim, nije dovoljno jasno ni kako bi izgledalo ponaljanje suđenja prvom radikalu. Advokat Toma Fila kaže da bi u obzir prvo trebalo uzeti to što je diskavlifikovani sudija Harhof bio ad litem sudija, a ne stalni.

"To znači da ne može odmah da ga zameni drugi sudija, a pogotovo ne stalni. Da bi se izabrao novi sudija, države članice UN trebalo bi da predlože svoje kandidate, između kojih bi Generalna skupština izabrala jednog. Onda bi ovo tročlano veće, dakle sa novim sudijom i dvoje starih, trebalo da pita Šešelja da li želi da se proces nastavi u sadašnjoj fazi ili da krene iz početka. On bi verovatno tražio da krene iz početka. Drugačiji postupak nije ni moguć", objašnjava Fila.

Fila kaže da jedino reč „sadizam“ opisuje postupanje prema Šešelju. Haška opravdanja da je i lider radikala sam doprineo ovolikom trajanju postupka, prema njegovim rečima, ne stoje. Posao sudija je, objašnjava naš sagovornik, da paze na suđenje, bez obzira na to kako se optuženi ponašao.

Šešeljev pravni savetnik Zoran Krasić kaže da je ovaj postupak za sve svetske pravne anale. Ne samo da najduže traje, jer je čak 16 optuženih kasnije došlo u Tribunal, a već pišu žalbe na prvostepene presude, nego je i pretpretresna faza bila najduža, najduže je čekao da se zakaže objavljivanje presude...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: