Dačić: Pucanj na budućnost Srbije

Beograd -- Premijer Ivica Dačić izjavio da napad na Euleks na severu Kosva predstavlja ekstremistički, a ne patriotski akt, koji nanosi štetu Srbiji u celini.

Izvor: Tanjug
Podeli

On je naglasio da taj napad najoštrije osuđuje cela Vlada Srbije.

"To nije pucanje u Euleks, već u budućnost srpskog naroda na KiM, u budućnost Srbije i njenih građana. Napad na Euleks i Kfor? Kakva je perspektiva srpskog stanovništva na Kosovu pod tim uslovima? Oni koji su to uradili su neprijatelji Srbije", poručio je Dačić.

Prema Dačićevim rečima, ovakvo "ekstremističko ludilo", kojeg ima na svim stranama, može opasno da ugrozi mir, stabilnost i bezbednost na Kosovu.

"To je velika šteta za interese Srbije, pre svega srpskog naroda na Kosovu i vlada najoštrije osuđuje taj akt", rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa češkim ministrom spoljnih poslova Janom Kohoutom.

On je dodao da je Srbija već ponudila pomoć Euleksu u pronalaženju krivaca i izrazila saučešće Euleksu, litvanskoj vladi i porodici poginulog. "Mi insistiramo i dajemo punu podršku nastojanjima da se uhapse počionioci", poručio je Dačić.

Dačić jese u 14 sati telefonom čuo sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton povodom ovog događaja.

Kako je rekla portparolka visoke predstavnice Maja Kocijančič, Eštonova je tom prilikom ponovila stav EU da će i dalje "snažno i bez
zadrške" nastaviti angažovanje oko dijaloga Beograd-Priština.
Ona je zatražila da počinioci ubistva budu izvedeni pred lice pravde i rekla da očekuje da Beograd i Priština nastave angažovanje u dijalogu.

Dačić je izrazio veliko žaljenje zbog svega što se dogodilo i izrazio saučešće porodici i prijateljima ubijenog carinika Euleksa.

Takođe, predsednik Vlade Srbije uputio je premijeru Litvanije Algirdasu Butkevičiusu telegram saučešća povodom smrti litvanskog carinika Audriusa Šenavičiusa koji je poginuo u jutrošnjem napadu na pripadnike Euleksa na severu Kosova i Metohije.

"U ime Vlade Srbije i svoje lično ime molim Vas da primite izraze najdubljeg saučešće zbog smrti litvanskog carinika koji je izgubio život u jutrošnjem napadu na pripadnike Euleksa. Vlada Srbije učiniće sve da pomogne u otkrivanju počinilaca ovog zločina", navodi se u telegramu saučešća, saopšteno je iz vlade.

Dačić je u razgovoru sa opunomoćenikom za jugoistočnu Evropu u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke Ernstom Rajhelom najoštrije osudio jutrošnji napad na pripadnike Euleksa na Kosovu i Metohije.

Taj napad usmeren je protiv interesa i opstanka Srba na Kosovu i Metohiji i protiv nastojanja Vlade Srbije da trajno stabilizuje stanje u južnoj pokrajini, ocenio je premijer, kako je saopšteno iz vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 94 idi na stranu